Почетна / Саопштења за медије / Отворен XIV међународни симпозијум SymOrg 2014 Пословни форум “Нови пословни модели у привреди Србије”

Отворен XIV међународни симпозијум SymOrg 2014 Пословни форум “Нови пословни модели у привреди Србије”

Златибор, 09.06.2014. године – Отворен је XIV међународни симпозијум SymOrg 2014 у организацији Факултета организационих наука и трајаће до 10. јуна 2014. године. Симпозијум се одржава на Златибору, у Конгресном центру УСО Ратко Митровић, а централна тема овогодишњег Симпозијума је “Нови пословни модели и одржива конкурентност”.

На церемонији отварања обратили су се председник Програмског одбора SymOrg-a, проф. др Александар Марковић; декан ФОН-а, проф. др Милан Мартић; председник Организационог одбора Симпозијума, проф. др Слађана Барјактаровић Ракочевић и проф. др Маја Леви Јакшић.

“Претходна 2013. година је била једна од најуспешнијих година у развоју ФОН-а. Факултету организационих наука је 27. јануара ове године додељена Светосавска награда због изузетних резултата који су остварени у земљи и иностранству у области високог образовања и научноистраживачког рада. Први пут у историји доделе ове значајне награде, додељена је једној институцији по трећи пут за редом. ФОН је 1989. године започео праксу повезивања научника, истраживача, привредника и других заинтересованих кроз симпозијум из организационих наука СyмОрг. До сада је објављено око 2400 радова кроз 115 тематских области. Следећи своју мисију креирања, ширења и примене знања, ФОН је развио широку лепезу модела окупљања и усмеравања институција и људи који су на било који начин повезани са организационим наукама и са тим циљем смо приступили организацији овогодишњег Симпозијума” – изјавио је декан ФОН-а, проф. др Милан Мартић.

Поред поздравних речи домаћина, уводно предавање одржали су гости из иностранства са престижних универзитета Lorenzo Massa, Viena University of Economics and Business i dr Christian Waldstrom, Aarhus University, Denmark

У оквиру овогодишњег SymOrg-a, одржан је Пословни форум са називом “Нови пословни модели у привреди Србије”, уз учешће истакнутих експерата из праксе. Модератори Пословног форума били су др Ондреј Јашко, редовни професор Универзитета у Београду и Милан Ћулибрк, главни и одговорни уредник НИН-а, а као панелисти говорили су Лука Томић, град Београд, Душан Каличанин, Технократија, Срђан Радић, СББ, Томислав Момировић, Мона, др Снежана Лакићевић, НИС, Иво Радаковић, VIP Mobile, Јован Соломун, Супер картица и Божидар Александровић, Винарија Александровић. Учесници су дискутовали о пословним моделима својих компанија, структури власништва у компанијама, изазовима са којима се суочавају и начинима унапређења пословања предузећа у Србији.

„Примери пословних модела менаџера компанија који су били присутни доказују да Србија има компаније и менаџере који су спремни да примене најновије пословне моделе и да њихове компаније учине конкурентним на домаћем и међународном тржишту“ – изјавио је проф. др Ондреј Јашко, један од модератора форума.

На SymOrg-u је преко 300 учесника који раде у 18 сесија.