Početna / Saopštenja za medije / Otvoren XIV međunarodni simpozijum SymOrg 2014 Poslovni forum “Novi poslovni modeli u privredi Srbije”

Otvoren XIV međunarodni simpozijum SymOrg 2014 Poslovni forum “Novi poslovni modeli u privredi Srbije”

Zlatibor, 09.06.2014. godine – Otvoren je XIV međunarodni simpozijum SymOrg 2014 u organizaciji Fakulteta organizacionih nauka i trajaće do 10. juna 2014. godine. Simpozijum se održava na Zlatiboru, u Kongresnom centru USO Ratko Mitrović, a centralna tema ovogodišnjeg Simpozijuma je “Novi poslovni modeli i održiva konkurentnost”.

Na ceremoniji otvaranja obratili su se predsednik Programskog odbora SymOrg-a, prof. dr Aleksandar Marković; dekan FON-a, prof. dr Milan Martić; predsednik Organizacionog odbora Simpozijuma, prof. dr Slađana Barjaktarović Rakočević i prof. dr Maja Levi Jakšić.

“Prethodna 2013. godina je bila jedna od najuspešnijih godina u razvoju FON-a. Fakultetu organizacionih nauka je 27. januara ove godine dodeljena Svetosavska nagrada zbog izuzetnih rezultata koji su ostvareni u zemlji i inostranstvu u oblasti visokog obrazovanja i naučnoistraživačkog rada. Prvi put u istoriji dodele ove značajne nagrade, dodeljena je jednoj instituciji po treći put za redom. FON je 1989. godine započeo praksu povezivanja naučnika, istraživača, privrednika i drugih zainteresovanih kroz simpozijum iz organizacionih nauka SymOrg. Do sada je objavljeno oko 2400 radova kroz 115 tematskih oblasti. Sledeći svoju misiju kreiranja, širenja i primene znanja, FON je razvio široku lepezu modela okupljanja i usmeravanja institucija i ljudi koji su na bilo koji način povezani sa organizacionim naukama i sa tim ciljem smo pristupili organizaciji ovogodišnjeg Simpozijuma” – izjavio je dekan FON-a, prof. dr Milan Martić.

Pored pozdravnih reči domaćina, uvodno predavanje održali su gosti iz inostranstva sa prestižnih univerziteta Lorenzo Massa, Viena University of Economics and Business i dr Christian Waldstrom, Aarhus University, Denmark

U okviru ovogodišnjeg SymOrg-a, održan je Poslovni forum sa nazivom “Novi poslovni modeli u privredi Srbije”, uz učešće istaknutih eksperata iz prakse. Moderatori Poslovnog foruma bili su dr Ondrej Jaško, redovni profesor Univerziteta u Beogradu i Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a, a kao panelisti govorili su Luka Tomić, grad Beograd, Dušan Kaličanin, Tehnokratija, Srđan Radić, SBB, Tomislav Momirović, Mona, dr Snežana Lakićević, NIS, Ivo Radaković, VIP Mobile, Jovan Solomun, Super kartica i Božidar Aleksandrović, Vinarija Aleksandrović. Učesnici su diskutovali o poslovnim modelima svojih kompanija, strukturi vlasništva u kompanijama, izazovima sa kojima se suočavaju i načinima unapređenja poslovanja preduzeća u Srbiji.

„Primeri poslovnih modela menadžera kompanija koji su bili prisutni dokazuju da Srbija ima kompanije i menadžere koji su spremni da primene najnovije poslovne modele i da njihove kompanije učine konkurentnim na domaćem i međunarodnom tržištu“ – izjavio je prof. dr Ondrej Jaško, jedan od moderatora foruma.

Na SymOrg-u je preko 300 učesnika koji rade u 18 sesija.