Почетна / Саопштења за медије / Свечано је отворена 19. EURAS годишња конференција о стандардизацији

Свечано је отворена 19. EURAS годишња конференција о стандардизацији

На Факултету организационих наука свечано је отворена 19. EURAS годишња конференција о стандардизацији Cooperation among standardisation organisations and the scientific and academic community”.

Свечаном отварању су присуствовали и обратили се Henk de Vries, професор Ерасмус Универзитета из Холандије; проф. др Слађана Барјактаровић Ракочевић, продекан за међународну сарадњу, ФОН; Михаило Весовић, заменик председника Привредне коморе Србије; мр Иван Крстић, директор Института за стандардизацију; проф. др Јован Филиповић, шеф Катедре за контролу квалитета, ФОН и предавач по позиву Awilo Ochieng Pernet, председавајућа Codex Alimentarius Commission из Швајцарске.

Henk de Vries, професор Ерасмус Универзитета из Холандије је истакао:

Стандардизација има стратешки значај на нивоу компаније, индустријских сектора, држава и региона.  За успех у стандардизацији, одговарајуће образовање и научна истраживања су неопходна. Стандардизација није више само инструмент рационализације, савремене компаније и развијене земље користе стандардизацију као стратешки инструмент у овладавању тржиштем. За Европску комисију, стандардизација је основа за поспешивање и убрзање одрживог раста привреде Европе. Ова конференција  је окупила угледне истраживаче и представнике организација за стандардизацију из 16 земаља који ће представити резултате својих истраживања и разменити искуства„.

Отворен  конструктивни дијалог између Codex Alimentarius комисије и научних и образовних инстритуција је веома важан због тога што помаже повећању свести, разумевања и адекватног коришћења стандарда“ – истакла је Awilo Ochieng Pernet, председавајућа Codex Alimentarius комисије.

Конференција ће трајати до 10. септембра, а организатори су Факултет организационих наука и Европска академија за стандардизацију (European Academy for Standardisation EURAS). EURAS је непрофитна организација која окупља истраживаче из угледних европских научних и академских институција, организација за стандардизацију и компанија и промовише научна истраживања која се односе на стандардизацију. Конференције EURAS представљају конференције највишег ранга у области стандардизације у Европи.