Početna / Vesti naslovna strana / Svečano je otvorena 19. EURAS godišnja konferencija o standardizaciji

Svečano je otvorena 19. EURAS godišnja konferencija o standardizaciji

Danas, u 13.00 časova, na Fakultetu organizacionih nauka svečano je otvorena 19. EURAS godišnja konferencija o standardizaciji “Cooperation among standardisation organisations and the scientific and academic community.

Svečanom otvaranju su prisustvovali i obratili se Henk de Vries, profesor Erasmus Univerziteta iz Holandije; prof. dr Slađana Barjaktarović Rakočević, prodekan za međunarodnu saradnju, FON; Mihailo Vesović, zamenik predsednika Privredne komore Srbije; mr Ivan Krstić, direktor Instituta za standardizaciju; prof. dr Jovan Filipović, šef Katedre za kontrolu kvaliteta, FON i predavač po pozivu Awilo Ochieng Pernet, predsedavajuća Codex Alimentarius Commission iz Švajcarske.

Henk de VriesHenk de Vries , profesor Erasmus Univerziteta iz Holandije je istakao:
„Standardizacija ima strateški značaj na nivou kompanije, industrijskih sektora, država i regiona. Za uspeh u standardizaciji, odgovarajuće obrazovanje i naučna istraživanja su neophodna. Standardizacija nije više samo instrument racionalizacije, savremene kompanije i razvijene zemlje koriste standardizaciju kao strateški instrument u ovladavanju tržištem. Za Evropsku komisiju, standardizacija je osnova za pospešivanje i ubrzanje održivog rasta privrede Evrope. Ova konferencija je okupila ugledne istraživače i predstavnike organizacija za standardizaciju iz 16 zemalja koji će predstaviti rezultate svojih istraživanja i razmeniti iskustva“.

„Otvoren konstruktivni dijalog između Codex Alimentarius komisije i naučnih i obrazovnih instritucija je veoma važan zbog toga što pomaže povećanju svesti, razumevanja i adekvatnog korišćenja standarda“ – istakla je Awilo Ochieng Pernet, predsedavajuća Codex Alimentarius komisije.

Konferencija će trajati do 10. septembra, a organizatori su Fakultet organizacionih nauka i Evropska akademija za standardizaciju (European Academy for Standardisation EURAS). EURAS je neprofitna organizacija koja okuplja istraživače iz uglednih evropskih naučnih i akademskih institucija, organizacija za standardizaciju i kompanija i promoviše naučna istraživanja koja se odnose na standardizaciju. Konferencije EURAS predstavljaju konferencije najvišeg ranga u oblasti standardizacije u Evropi.

Henk de Vries3