Почетна / Вести насловна страна / На ФОН-у је одбрањена прва мастер теза на свету из области гејмификације у библиотекарству

На ФОН-у је одбрањена прва мастер теза на свету из области гејмификације у библиотекарству

На основу истраживања запослених у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић“ на ФОН-у је новембра 2013. године одбрањен први мастер рад у светским размерама који се бавио истраживањем практичне примене метода гејмификације у библиотекама.

Мастер рад насловљен „Унапређење организације Дарт конзорцијума кроз праксу гамификације“ одбранила је кандидаткиња Диана Парлић 27.11.2013, пред комисијом у саставу др Младен Чуданов, др Јашко Ондреј и др Владимир Обрадовић, уз огромну подршку Адама Софронијевића, Директора одељења за библиотечке системе, дигитализацију и програме културе из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“. Дарт портал је водећи портал који обједињује магистарске тезе и докторске дисертације са 541 универзитета из 27 земаља Европе, и први који је почео да експериментише са актуелном облашћу увођења елемената игара. Предвиђа се да ће ову актуелну област применити 70% Глобал 2000 компанија до краја ове године, а Гартнер процењује буџет за пројекте од 2.8 милијарди УСД.

Гејмификација је пракса увођења елемената игара у пословно окружење. Велики број организација у многим профитним делатностима већ дуже време користи ову технику како би унапредио своје пословање. Библиотеке широм света тек почињу да користе предности које гејмификација пружа и за непорфитни сектор.

У оквиру пројекта Министарства културе и информисања Владе Републике Србије „Универзитетска библитоека ‘Светозар Марковић’ за мрежу вискошколских и јавних библиотека: пренос знања, садржаја и програма“ у току прве две недеље децембра биће организована четири предавања и четири радионице „Гејмификација у библиотекама“ у универзитетским библиотекама у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/16/Kultura/1757715/Igre,+kreativnost+i+biblioteke.html