Почетна / Вести насловна страна / Студенти ФОН-а шампиони света у решавању студија случаја

Студенти ФОН-а шампиони света у решавању студија случаја

Студенти Case Study Club ФОН-а: Катарина Мирковић, Маша Сретеновић, Ивана Илић и Лазар Ђелић под менторством проф. др Весне Дамњановић освојили су прво место на светском такмичењу у решавању студије случаја University of Navarra International Case Competition 2015 у Памплони. Светско такмичење у Шпанији се одржало трећи пут у периоду од 15. до 21. марта 2015. године, а домаћин је био School of Economics and Business. Учествовало је укупно 16 најбољих универзитета из целог света са 80 најбољих и најуспешнијих студената.

За решавање прве две студије случаја имали су по три сата и није био дозвољен приступ Интернету. Након решавања, студенти су решења прве две студије случаја презентовали по 15 минута панелу стручног жирија након чега су уследила питања жирија како би студенти додатно аргументовали своје препоруке за шта су имали 10 минута по студији. Прва студија случаја била је: Bitcoin: Deciphering the Crypto-Currency. Задатак прве студије случаја био је да се преложи стратешки наступ компаније BitPlata за власнике хотела у Јужној Америци. Студенти ФОН-а предложили су да се унапреди тражња преко маркетинг наступа уз online партнерства, да се унапреди заштита пословања од стране хакера као и да се нивелише колебљивост применом трансфера у друге online валуте. После презентације прве студије случаја освојили су прво место у групи од 4 универзитета. Победили су University of South Carolina из Сједињених Америчких Држава, University of Navarra из Шпаније и BI Norwegian Business School из Норвешке. Други дан су решавали студију случаја Caser Adapting to Change.

 timfONapehar

Задатак студије случаја односио се на развој будуће пословне стратегије компаније у индустрији осигурања. Студенти ФОН-а предложили су да агенти и брокери укључе као власници капитала поред постојећих акционара као и да се унапреди стратегија продаје ка пословним клијентима. Трећи дан решавали су студију случаја 24 сата уз Интернет приступ. Трећа студија случаја који су студенти решавали односила се на индустрију вина: Bodegas Torres: Reinvesting Wine. Задатак студије односио се на предлог продајне и маркетинг стратегије за бренд Натурео безалкохолног вина. Студенти ФОН-а предложили су две стратегије: побољшање продаје на тржишту Шпаније репозиционирањем циљне групе и детаљним маркетинг планом као и извоз на тржиште Кине са бизнис планом за наредних пет година. У финалу су поново презентовали своје решење треће и најважније студије студије случаја пред осам представника жирија стручњака из праксе и били убедљиво најбољи. Друго место освојио је The University of North Carolina at Chapel Hill из Сједињених Америчких Држава, док је треће место припало Chulalongkorn University са Тајланда. Поред наведених универзитета на такмичењу су учествовали: University of Florida из Сједињених Америчких Држава, Nanyang Technological University из Сингапура, Shantou University из Кине, Concordia University из Канаде, University of Western Ontario са Новог Зеланда, University of Alberta из Канаде, University of Otago са Новог Зеланда, University of New South Wales из Аустралије, Carleton University из Канаде и Dublin Institute of Technology из Ирске.

prezentacijaFON

Студенти ФОН-а су похваљени за одличне презентационе вештине, енергију, тимски рад, стратешки приступ у разумевању тржишта и индустрија и одличну аргументацију преложених решења. Добили су понуде за посао од представника жирија и поставили високе професионалне стандарде за решавање студија случаја у светском врху. Поред ове награде тим ФОН-а добио је награду за најбољи стил због бренд идентитета са лептир машнама које су запажене од стране организатора и чланова жирија. Захваљујемо се проф. др Милану Мартићу, декану ФОН-а, проф. др Винки Филиповић на подршци и менторима који су помогли у припремама: Ани Ивановић, Еми Нешковић, Кристини Петрић, Ани Чејовић, Милошу Милосављевићу и Владимиру Ловрићу. Поред тога захаваљујемо се гостујућим предавачима, партнерима и свима онима који су помогли да студенти Case Study Club ФОН-а дођу до престижног трофеја шампиона света! Додатне информације можете видети на www.unicc.es.