Почетна / Вести насловна страна / Студенти ФОН-а победници националног „Imagine cup“ такмичења

Студенти ФОН-а победници националног „Imagine cup“ такмичења

Студенти ФОН-а и чланови студентске организације ФОНИС Михаило Ступар, Михаило Милојевић, Никола Радуловић и Урош Ђурђевић под менторством Немање Станчића освојили су прво место у националом финалу „Imagine Cup-a“ у Innovation категорији и представљаће Србију у светском полуфиналу. „Imagine Cup“ је највеће светско студентско технолошко такмичење у организацији компаније Мајкрософт, које окупља више од милион студената широм света.

Финале је одржано у оквиру пројекта „Start Imagine“, а организатори су били Удружење студената информатике ФОНИС и компанија Мајкрософт Србија. Пројекат се састојао из такмичарског и конференцијског дела.

Домаћин првог дана конференције, 18. априла, био је Факултет организационих наука где су гостујући предавачи одржали низ предавања на тему предузетништва и покретања стартап-ова, наког чега је уследило финале у Innovation категорији. Победу је однео тим „ТНТ“ са Факултета организационих наука са својом апликацијом „CloudBand“. Апликација CloudBand је намењена љубитељима музике, првенствено ствараоцима песама. Студенти ФОН-а су смислили сасвим нови начин за креирање песама у складу са категоријом у којој су се такмичили. Корисницима апликације је омогућено да за сваку песму изаберу инструмент који желе да чују, као и да додају звук свог инструмента или глас на већ постојећу песму. Ову идеју је жири нашао као најиновативнију и студенти ФОН-а су однели победу у веома јакој конкуренцији!   Други дан конференције и финале Games категорије одржани су следећег дана на Универзитету Метрополитан. Након низа предавања посвећених гејмингу, изабран је победник Games категорије, а то је екипа „Gang of 4“ са својом игром „Jethlete“, која ће такође представљати Србију у светском полуфиналу.

Пројекте такмичара Innovation категорије оцењивао је жири у саставу: Станко Николић, Merit Solutions, Иван Јелић, Б92, Милан Стојић, MDCS, Сава Чајетинац, MDCS и Милан Окановић, асистент Факултета организационих наука, а победника у Games категорији бирали су: проф. Др Радослав Стојић, професор Универзитета Метрополитан, Ненад Томић, CEO Mad Head Games студија, Синиша Перовић, Мајкрософт Србија и Душан Дудуковић, девелопер у Endtimes студију.

Тимовима предстоји такмичење у светском полуфиналу које се одиграва онлајн, слањем видео презентације свог пројекта, а 16 изабраних тимова из сваке категорије добиће прилику да се борe за награду од 50.000$ у светском финалу које се и ове године одржава у Сијетлу. Нашим студентима желимо пуно среће у борби за светско финале!