Početna / Vesti naslovna strana / Studenti FON-a pobednici nacionalnog „Imagine cup“ takmičenja

Studenti FON-a pobednici nacionalnog „Imagine cup“ takmičenja

Studenti FON-a i članovi studentske organizacije FONIS Mihailo Stupar, Mihailo Milojević, Nikola Radulović i Uroš Đurđević pod mentorstvom Nemanje Stančića osvojili su prvo mesto u nacionalom finalu „Imagine Cup-a“ u Innovation kategoriji i predstavljaće Srbiju u svetskom polufinalu. „Imagine Cup“ je najveće svetsko studentsko tehnološko takmičenje u organizaciji kompanije Majkrosoft, koje okuplja više od milion studenata širom sveta.

Finale je održano u okviru projekta „Start Imagine“, a organizatori su bili Udruženje studenata informatike FONIS i kompanija Majkrosoft Srbija. Projekat se sastojao iz takmičarskog i konferencijskog dela.

Domaćin prvog dana konferencije, 18. aprila, bio je Fakultet organizacionih nauka gde su gostujući predavači održali niz predavanja na temu preduzetništva i pokretanja startap-ova, nakog čega je usledilo finale u Innovation kategoriji. Pobedu je odneo tim „TNT“ sa Fakulteta organizacionih nauka sa svojom aplikacijom „CloudBand“. Aplikacija CloudBand je namenjena ljubiteljima muzike, prvenstveno stvaraocima pesama. Studenti FON-a su smislili sasvim novi način za kreiranje pesama u skladu sa kategorijom u kojoj su se takmičili. Korisnicima aplikacije je omogućeno da za svaku pesmu izaberu instrument koji žele da čuju, kao i da dodaju zvuk svog instrumenta ili glas na već postojeću pesmu. Ovu ideju je žiri našao kao najinovativniju i studenti FON-a su odneli pobedu u veoma jakoj konkurenciji!   Drugi dan konferencije i finale Games kategorije održani su sledećeg dana na Univerzitetu Metropolitan. Nakon niza predavanja posvećenih gejmingu, izabran je pobednik Games kategorije, a to je ekipa „Gang of 4“ sa svojom igrom „Jethlete“, koja će takođe predstavljati Srbiju u svetskom polufinalu.

Projekte takmičara Innovation kategorije ocenjivao je žiri u sastavu: Stanko Nikolić, Merit Solutions, Ivan Jelić, B92, Milan Stojić, MDCS, Sava Čajetinac, MDCS i Milan Okanović, asistent Fakulteta organizacionih nauka, a pobednika u Games kategoriji birali su: prof. Dr Radoslav Stojić, profesor Univerziteta Metropolitan, Nenad Tomić, CEO Mad Head Games studija, Siniša Perović, Majkrosoft Srbija i Dušan Duduković, developer u Endtimes studiju.

Timovima predstoji takmičenje u svetskom polufinalu koje se odigrava onlajn, slanjem video prezentacije svog projekta, a 16 izabranih timova iz svake kategorije dobiće priliku da se bore za nagradu od 50.000$ u svetskom finalu koje se i ove godine održava u Sijetlu. Našim studentima želimo puno sreće u borbi za svetsko finale!