Почетна / Студенти / Актуелности / Израда иновативних решења у области коришћења отворених података

Израда иновативних решења у области коришћења отворених података

На Факултету организационих наука, у понедељак 5.10.2015. године, представљен је пројекат израде иновативних решења у области коришћења отворених података који организују Министарство финансија Словачке, UNDP ODECA (Open Data for the Europe and Central Asia Region) и SOVVA (Slovak Organization for Research and Development Activities).

DSC_9980
Kристина Микулова из Министарства финансија Републике Словачке, Лејла Садику из UNDP  Istanbul Regional Hub, Марија Kујачић из Дирекције за електронску управу Републике Србије и Ирена Церовић из UNDP Србије позвали су студенте Факултета да се пријаве за такмичење у развоју веб решења над сетовима отворених података, мобилних апликација и других кориснички употребљивих е-алата којима ће управљање јавним финансијама учинити одговорнијим.

DSC_9978

Отварање података јавне управе је основа за израду smart ITC решења која ће јавне финансије учинити транспарентнијим. Тиме ће се повећати разумевање а самим тим и поверење грађана у рад управе. Предвиђене су новчане награде и промоција најбољих решења.

У Републици Србији је спроведена оцена спремности за отварање података. Резултати оцене и конкретне активности у отварању података биће објављени у децембру, на конференцији у Београду.