Početna / Studenti / Aktuelnosti / Izrada inovativnih rešenja u oblasti korišćenja otvorenih podataka

Izrada inovativnih rešenja u oblasti korišćenja otvorenih podataka

Na Fakultetu organizacionih nauka, u ponedeljak 5.10.2015. godine, predstavljen je projekat izrade inovativnih rešenja u oblasti korišćenja otvorenih podataka koji organizuju Ministarstvo finansija Slovačke, UNDP ODECA (Open Data for the Europe and Central Asia Region) i SOVVA (Slovak Organization for Research and Development Activities).

DSC_9980
Kristina Mikulova iz Ministarstva finansija Republike Slovačke, Lejla Sadiku iz UNDP  Istanbul Regional Hub, Marija Kujačić iz Direkcije za elektronsku upravu Republike Srbije i Irena Cerović iz UNDP Srbije pozvali su studente Fakulteta da se prijave za takmičenje u razvoju veb rešenja nad setovima otvorenih podataka, mobilnih aplikacija i drugih korisnički upotrebljivih e-alata kojima će upravljanje javnim finansijama učiniti odgovornijim.

DSC_9978

Otvaranje podataka javne uprave je osnova za izradu smart ITC rešenja koja će javne finansije učiniti transparentnijim. Time će se povećati razumevanje a samim tim i poverenje građana u rad uprave. Predviđene su novčane nagrade i promocija najboljih rešenja.

U Republici Srbiji je sprovedena ocena spremnosti za otvaranje podataka. Rezultati ocene i konkretne aktivnosti u otvaranju podataka biće objavljeni u decembru, na konferenciji u Beogradu.