Почетна / Вести насловна страна / Студенти Факултета организационих наука на промоцији пројекта Обележавање споменика културе QR кодовима

Студенти Факултета организационих наука на промоцији пројекта Обележавање споменика културе QR кодовима

У петак, 26. фебруара 2016. године представљен је пројекат обележавања споменика културе QR кôдовима, који је Факултет организационих наука покренуо са Заводом за заштиту споменика културе града Београда и Викимедијом Србије, како би омогућили да суграђани и туристи на брз и једноставан начин добију информације о културним добрима и историји Београда. Представљању су присуствовали градоначелник Београда др Синиша Мали, председник Савета Факултета организационих наука проф. др Милан Мартић, директорка Завода за заштиту споменика културе града Београда Нела Мићовић и председник Викимедије Филип Маљковић.

Циљ је био да вештине и знања које студенти стичу током студија понудимо заједници на адекватан начин и помогнемо у очувању историјских вредности које Београд чине изузетним. Иако се на Факултету организационих наука не изучава историја, уметност и архитектура, учи се да свако знање више вреди ако служи широј заједници. Промоција културног наслеђа преко највеће онлине енциклопедије – Википедије, ствара могућност да свако своје знање подели са другима, јер оно треба да буде доступно свима. Интернет и бројне апликације омогућиле су да грађевине од изузетног значаја буду видљиве и доступне свима. Оваквим представљањем споменика културе, једним кликом отвара се ризница знања и на савремен начин промовише национална културна баштина.

На таблама које су постављене налази се двојезичан назив културног добра и QR кôд а на слободностојећим таблама и кратак историјат на српском и енглеском језику. Очитавањем QR кôда посетилац може да сазна и историју објекта пред којим се налази, погледа историјске фотографије и прилоге. Текстове на српском, енглеском, руском, немачком, француском и шпанском језику, (који се приказују у зависности од језика телефона) поставили су студенти ФОН-а. Превод на француски језик урадила је студенткиња Емили Ерић.

sa snimanja QR-slika za tekst

У овој фази пројекта обележен је 21 споменик културе. Планирано је обележавање свих споменика културе који су под заштитом на територији Београда.

Студенти Факултета припремили су и промотивни филм чију су реализацију помогли и Пабло Ферро као директор фотографије, Војно Диздар као композитор, Вук Таталовић кроз анимацију и Дејан Васиљевић у улози редитеља.

Захваљујемо се студентима Факултета организационих наука који су, и кроз овај пројекат, Факултет представили у најбољем светлу. Њихов ангажман показује да су друштвена одговорност и активизам значајан сегмент образовања на Факултету организационих наука.