Početna / Vesti naslovna strana / Studenti Fakulteta organizacionih nauka na promociji projekta Obeležavanje spomenika kulture QR kodovima

Studenti Fakulteta organizacionih nauka na promociji projekta Obeležavanje spomenika kulture QR kodovima

U petak, 26. februara 2016. godine predstavljen je projekat obeležavanja spomenika kulture QR kôdovima, koji je Fakultet organizacionih nauka pokrenuo sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Vikimedijom Srbije, kako bi omogućili da sugrađani i turisti na brz i jednostavan način dobiju informacije o kulturnim dobrima i istoriji Beograda. Predstavljanju su prisustvovali gradonačelnik Beograda dr Siniša Mali, predsednik Saveta Fakulteta organizacionih nauka prof. dr Milan Martić, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović i predsednik Vikimedije Filip Maljković.

Cilj je bio da veštine i znanja koje studenti stiču tokom studija ponudimo zajednici na adekvatan način i pomognemo u očuvanju istorijskih vrednosti koje Beograd čine izuzetnim. Iako se na Fakultetu organizacionih nauka ne izučava istorija, umetnost i arhitektura, uči se da svako znanje više vredi ako služi široj zajednici. Promocija kulturnog nasleđa preko najveće online enciklopedije – Vikipedije, stvara mogućnost da svako svoje znanje podeli sa drugima, jer ono treba da bude dostupno svima. Internet i brojne aplikacije omogućile su da građevine od izuzetnog značaja budu vidljive i dostupne svima. Ovakvim predstavljanjem spomenika kulture, jednim klikom otvara se riznica znanja i na savremen način promoviše nacionalna kulturna baština.

Na tablama koje su postavljene nalazi se dvojezičan naziv kulturnog dobra i QR kôd a na slobodnostojećim tablama i kratak istorijat na srpskom i engleskom jeziku. Očitavanjem QR kôda posetilac može da sazna i istoriju objekta pred kojim se nalazi, pogleda istorijske fotografije i priloge. Tekstove na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, francuskom i španskom jeziku, (koji se prikazuju u zavisnosti od jezika telefona) postavili su studenti FON-a. Prevod na francuski jezik uradila je studentkinja Emili Erić.

sa snimanja QR-slika za tekst

U ovoj fazi projekta obeležen je 21 spomenik kulture. Planirano je obeležavanje svih spomenika kulture koji su pod zaštitom na teritoriji Beograda.

Studenti Fakulteta pripremili su i promotivni film čiju su realizaciju pomogli i Pablo Ferro kao direktor fotografije, Vojno Dizdar kao kompozitor, Vuk Tatalović kroz animaciju i Dejan Vasiljević u ulozi reditelja.

Zahvaljujemo se studentima Fakulteta organizacionih nauka koji su, i kroz ovaj projekat, Fakultet predstavili u najboljem svetlu. Njihov angažman pokazuje da su društvena odgovornost i aktivizam značajan segment obrazovanja na Fakultetu organizacionih nauka.