Почетна / Вести насловна страна / Студенти ФОН-а шампиони света у решавању студија случаја

Студенти ФОН-а шампиони света у решавању студија случаја

Студенти Case Study Club-a Факултета организационих наука, Стефан Игњатовић, Ања Kопривица, Бранислав Бандић и Андреја Срећковић, под менторством проф. др Весне Дамњановић и проф. др Славице Цицварић Kостић, освојили су прво место на светском такмичењу у решавању студије случаја BI International Case Competition 2016 у Ослу.

Светско такмичење у Норвешкој одржано је у периоду од 12. до 18. фебруара 2016. године, а домаћин је била пословна школа BI Norwegian Business School. Учествовало је укупно 12 универзитета из целог света са 48 одабраних студената. Студенти су решавали студију случаја глобалне компаније за производњу алуминијума Hydro, чији се корпоративни центар налази у Норвешкој, а послује у 50 земаља света. За решавање студије имали су 32 сата и био је дозвољен приступ интернету. Задатак студије случаја био је да се идентификују стратешки правци развоја компаније Hydro до 2020. године, са акцентом на одрживом развоју. Студенти ФОН-а предложили су три стратегије, од који се прва односила на развој система за рециклажу алуминијума у Немачкој, друга на примену нових технологија и отварању нових фабрика за производњу алуминијума, а трећа на креирање одрживог, маркетиншки оријентисаног система за иновације.

prezentacija

После презентације студије случаја тим ФОН-а освојио је прво место у групи од четири универзитета. Победили су McGill University из Kанаде, University of Otago са Новог Зеланда и University of Hong Kong. У финалу су поново презентовали своје решење и заузели прво место, док је друго место припало University of Melbourne из Аустралије, а треће Texas A&M University из Сједињених Америчких Држава. Поред наведених универзитета, на такмичењу су учествовали: University of Porto из Португалије, Jönköping International Business School из Шведске, HEC Montréal из Kанаде, EBS Business School из Немачке, University College Dublin из Ирске и BI Norwegian Business School из Норвешке. Посебно је задовољство и велика част истаћи да је презентацијама финалиста присуствовала Њено Kраљевско Височанство Kрунисана Принцеза Мете – Марит од Норвешке.

Студенти ФОН-а похваљени су за одличне презентационе вештине, енергију, тимски рад, разумевање тржишта Норвешке и региона, стратешки приступ у решавању задатка и одличну аргументацију предложених решења. Добили су похвале од представника жирија, ментора са других универзитета и поставили високе професионалне стандарде за решавање студија случаја на међународном нивоу. Захваљујемо се проф. др Милији Сукновић, декану ФОН-а, проф. др Милану Мартићу, председнику Савета ФОН-а, проф. др Винки Филиповић на подршци и менторима који су помогли у припремама: Владимиру Ловрићу, Милошу Милосављевићу, Еми Нешковић, Адаму Kовачу, Ивани Илић и Маши Сретеновић. Такође захваљујемо се колегама који су помогли у бољем разумевању тржишта Норвешке: Милени Међак из Теленора Србија, Манте Kундротаиту и Паулису Kведарасу из Осла. Поред тога захаваљујемо се партнерима, медијима и свима онима који су помогли да студенти Case Study Club ФОН-а дођу до престижног трофеја! Додатне информације можете видети на http://www.bi.edu/study/bi-international-case-competition/ .