Почетна / Студенти / Актуелности / Гостујуће предавање на тему „Примена вештачке интелигенције и машинског учења за унапређење информационе безбедности“

Гостујуће предавање на тему „Примена вештачке интелигенције и машинског учења за унапређење информационе безбедности“

У среду, 18. маја 2016. године, у 12 часова (сала 210), др Драган Плескоњић, директор за информациону безбедност интернационалне компаније IGT и гостујући професор на Високој школи за електротехнику и рачунарство у Београду, одржаће предавање студентима ФОН-а на тему „Примена вештачке интелигенције и машинског учења за унапређење информационе безбедности“. Позивамо све заинтересоване студенте да присуствују предавању.

Садржај предавања обухвата: Приказ проблема са којима се сви који се баве информационом безбедношћу и приватношћу података све више срећу у савремено доба. Kратак приказ данашњих метода и неких од њихових недостатака, односно зашто не могу да одговоре изазовима. Идеја о примени вештачке интелигенције, машинског учења, предиктивне аналитике, затим big data, threat intelligence и слично. Методологија истраживања везано за класификацију сигурносних догађаја на дозвољене и недозвољене, као и однос и специфичности различитих окружења. Примена AI & ML за детекцију и превенцију упада, цурења података, фрауда, злонамерног кода и осталих злонамерних акција. Детаљнији опис систем за ову намену, архитектура решења (сервер, сензори, агенти, админ панели). Функције компоненти система и значај AI & ML, њих развој, имплементација и функционисање. Досадашњи резултати у развоју и примени ових система. Искустава из реалних ситуација, алати који су коришћени и слично. Приступ предвиђању (предикцији) будућих напада и других злонамерних акција које нарушавају безбедност и приватност, такође коришћењем AI & ML. Примена предикције у циљу благовремене припреме, превенције и одбране система. Специфичности везане за безбедност софтвера, мобилних и cloud решења.