Почетна / Вести насловна страна / Одржан Бизнис форум: „Изазови одрживог раста“

Одржан Бизнис форум: „Изазови одрживог раста“

У оквиру симпозијума SymOrg 2016, у суботу 11. јуна 2016. године одржан је Бизнис форум „Изазови одрживог раста“.

Организатор и један од учесника Форума био је проф. др Ондреј Јашко, редовни професор Факултета организационих наука, док су остали учесници били представници јавног и приватног сектора. О изазовима и перспективама реформе и ефикасности јавног сектора говорили су г. Миленко Џелетовић, финансијски директор компаније Телеком Србија а.д. и г. Борко Милосављевић, помоћник градоначелника Београда. О успесима, баријерама и стратегијама раста приватних компанија говорили су мр Срђан Радић, директор дирекције за маркетинг и продају компаније SBB, мр Иван Терзић, директор продаје компаније Пештан, г. Миодраг Митровић, власник и директор компаније Miteco, г. Славољуб Јеремић, власник и директор Винарије Јеремић и г. Мирко Топалски, оснивач и CEO компаније EIPIX.  Модератор форума била је гђа Аница Телесковић, новинар дневног листа Политика.

Форум је отворио проф. др Ондреј Јашко својим уводним излагањем: „Овај форум је замишљен као триада представника привреде, извршне власти и науке, при чему су привредници на првом месту, представници извшне власти у мањини, а наука се налази у бази, односно публици, и веома је значајан њен суд. Привредници вапе за тим да их неко слуша, да им се више не помаже без питања. Научници дају одговоре на питања која нико не поставља. Извршна власт спроводи законе јер су донешени, стратегије, јер су написане, инвестиције, јер су средства одобрена.“ Професор Ондреј Јашко је нагласио да је очекивани исход Форума отворена дискусија и изношење различитих ставова и мишљења.

Модератор форума, гђа Аница Телесковић је у свом обраћању нагласила да ће Форуму бити битан сусрет теорије и праксе и започела је питањима и сукобљавањем мишљења учесника.

Г. Миленко Џелетовић, финансијски директор Телекома Србија а.д, је говорио о приватизацији Телекома и варијанти у којој би мешовито власништво страног и домаћег капитала била најбоља опција за одрживи раст те компаније, где ће страни капитал донети нове технологије, а држава задржати конце управљања у својим рукама.

Директор дирекције за маркетинг и продају компаније SBB, водећег оператора дигиталне и аналогне кабловске телевизије, широкопојасног интернета и фиксне телефоније у Србији, мр Срђан Радић, исткао је да су за одрживи раст битна континуирана улагања, профит и управљање компанијом, при чему је корисник на првом месту.

Г. Борко Милосављевић, помоћник градоначелника Београда, говорио је о ефикасности рада локалне самоуправе и јавних предузећа. Истакао је контролу, квалитетну комуналну услугу и максимално смањење трошкова као меру одрживог раста ових субјеката.

Компанија Пештан која производи цеви за водовод и канализацију извози више од 70% своје производње на инострана тржишта. Мр Иван Терзић, директор продаје је говорио о изазовима са којим се ова компанија сусретала од 1989. када је основана, првих десет година пословања, посебно у периоду бомбардовања 1999. године, када је сав извоз био обустављен услед чега су своју производњу привремено изместили у Босну и Херцеговину. Наредни кораци ове компаније су биле велике инвестиције, пласман на тржиште Србије и региона, а након економске кризе, 2008. године, донета је стратешка одлука да се покрене извоз у све земље Европе, и изван ње. У циљу одрживог развоја у будућности, планирано је проширење производње у другим земљама.

Miteco је водећи оператер у Србији и региону у области управљања индустријским и опасним отпадом. Г. Миодраг Митровић, власник и директор ове компаније, говорио је о томе како се све компаније морају прилгођавати тржишту и имати раст. Истакао је да Србији недостају економски показатељи еколошког оптерећења, а посебно да је улагање у еколошке сервисе исплативо са аспекта дугорочног пословања, јер је то улагање у будуће пословање и припрема за моменат када дођу страни инвеститори.

Г. Мирко Топалски, оснивач и CEO компаније EIPIX, која се бави развојем видео игра, говорио је о тешком почетку, напорном и мукотрпном раду пар другара, преко онлајн продавања сопствене радне снаге на инострано тржиште, до развоја готових производа и момента када ова компанија  има 300 запослених. Њихов главни производ је забава у виду видео игара и компјутерске графике. Планирају велики раст у овој области за шта је кључна ствар обезбеђење запошљавања квалитетних људи у овом сектору. Помоћ државе ИТ сектору није неопходна, али би омогућила убрзање раста и развоја ИТ компанија.

Власник и директор Винарије Јеремић, г. Славољуб Јеремић, истиче породицу као главног носиоца идеје развоја сопственог бизниса и стварања вредности које се не огледају само у финансијама. Изграђено је поверење које су препознале друге интернационалне компаније захваљујући чему се лако остваривала пословна сарадња. Рзвој у сектору винарства је наставак породичне традиције, иако су први успеси били у домену производње и трговине минералним ђубривима.

У наставку Форума било је отворене дискусије на тему улоге државе у подршци развоја привреде као и стратегијама раста ових компанија у будућности.