Почетна / Вести насловна страна / Успешно одржан први ФОН-ов StartUp Day

Успешно одржан први ФОН-ов StartUp Day

У суботу, 11. јуна, на Златибору са успехом је завршен SYMORG StartUp Day 2016, такмичење за стартапе које је први пут одржано у оквиру традиционалне конференције Факултета организационих наука – SymOrg.

SYMORG StartUp Day 2016 окупио је на једном месту представнике привреде, инвеститора, државе, научне заједнице и инкубатора. Дан посвећен стартапима био је подељен у две целине – панел дискусија и такмичарски део. Панел дискусија са темом „Будућност предузетништва – синергија науке и праксе“ била је веома динамична и покренула различита питања везана за покретање сопственог посла у Србији, као и изазове са којима се млади предузетници сусрећу на том путу. Учесници панела били су представници успешних српских стартапа – Соња Дакић из Дај дај пелена, Исток Радованов као представник Pray eyewear, Никола Чавић испред NORDEUS-а, представник привреде био је Борис Вујичић из AmCham-а, а перспективу науке заступао је Марко Петровић, продекан Факултета организационих наука Догађај је отворио Александар Кемивеш, саветник председника Привредне коморе Србије.
Након панела, осам тимова који су учествовали у финалу су кроз четвороминутне презентације изложили своје идеје и пословне моделе, а потом су уследила питања стручног жирија који су чинили представници Eurobank Srbije, СББ-а, Телекома Србије, StartLabs Ventures-а, Coca-Cola Hellenic-а, ICT Hub-а, AmCham-а и ФОН-а.

Победник првог SYMORG StartUp Day 2016 је SEEZER тим, који је развио иновативну друштвену мрежу за симултано снимање видео записа предњом и задњом камером мобилног телефона, а као награду освојио је двонедељни боравак у RAINMAKING Loft Berlin и авио карте. Пред жиријем је била тешка одлука да од 8 одбраних финалиста одабере најбоље, те су друго место поделили тимови Petguards и Global Village који су награђени учешћем у шестомесечном програму ICT Hub-а.

Небојша Лазић, генерални партнер StartLabs Ventures-а, једног од водећих инвестиционих фондова у југоисточној Европи, након такмичења изјавио је да има тимова у које би са сигурношћу инвестирао и да је енергија била сјајна.

Никола Чавић, директор развоја пословања у NORDEUS-u, истакао је да кроз оваква такмичења млади људи могу да ступе у контакт са професионалцима који могу да поделе са њима своја искуства, која ће им значити у даљем развоју стартапа.

Борис Вујичић, члан одбора AmCham Србије и председник Тризме, дао је савет младима да прво заврше факултет па да се тек онда препусте предузетништву, као и да никад није касно да се покрене сопствени посао и да је то могуће и у познијим годинама.