Почетна / Вести насловна страна / Одржан Дан Француске на Факултету организационих наука

Одржан Дан Француске на Факултету организационих наука

У четвртак, 8. децембра 2016. године Факултет организационих наука (ФОН) посетила је Њ. Е. гђа Кристин Моро, амбасадорка Републике Француске у Србији. Том приликом одржан је Дан Француске и представљен део академске, привредне и културне сарадње коју Република Француска реализује са Србијом.

На самом почетку скуп је поздравио декан ФОН-а, проф. др Милија Сукновић: „Захваљујем се што сте се одазвали нашем позиву и велико нам је задовољство да сте данас присутни на Факултету у оквиру догађаја Дан Француске. Посебно бих се захвалио Њеној Екселенцији госпођи Моро, која ће одржати предавање са веома актуелном темом. Факултет организационих наука је изузетно активан у области међународне сарадње и пројеката, као и мобилности наставника и сарадника. Факултет тренутно има преко 20 активних уговора о сарадњи са факултетима из иностранства“.

dsc_0402-2dsc_0407-2

Проф. др Иванка Поповић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду поздравила је присутне испред Ректората и пренела поздраве проф. др Владимира Бумбаширевића, ректора Универзитета у Београду. Изразила је задовољство што се Дан Француске одржава баш на ФОН-у који, како је истакла, иде у корак са најновијим трендовима и достигнућима.

dsc_0411-3

„Пре него што препустим реч госпођи Моро, која ће говорити о Француској стратегији извоза иновативних технологија у Србију и на Балкан, хтела бих да захвалим Француској за спремност на сарадњу са нашим Факултетом. Подсећам вас да је госпођа Моро други амбасадор Француске који држи предавање нашим студентима, амбасадор Денио је гостовао на ФОН-у 2014, a имали смо и заједнички мастер са престижном Ecole Centrale Paris током 3 године. Потписали смо уговор о сарадњи са Универзитетом у Паризу UPEC, а значајан број студената ФОН-а је добио стипендије које додељује Влада Француске. Надам се да ће се та сарадња наставити, у најбољој традицији француско-српског пријатељства“изјавила је проф. др Весна Цакељић, професор француског језика струке на ФОН-у.


Њ. Е. гђа Кристин Моро,
амбасадорка Републике Француске у Србији се захвалила на позиву и говорила на тему иновативних технологија: „Упркос традиционалној слици Француске, Француска је ипак једна модерна земља, земља иновација, која поклања велику пажњу тој области. Према студији која је рађена 2015. године Top 100 global innovators, Француска се налазила на трећем месту у свету по својим иновацијама, иза Јапана и САД-а. Зашто нека земља као што је Француска подржава иновације? У напредним економијама, иновација је у ствари једна економска обавеза, која омогућава да постанете посебни у области конкуренције и то не само по питању цене, већ да будете међу земљама које су на високом нивоу и које могу да се надмећу са земљама које имају јефтинију радну снагу. Иновације су такође на неки начин мотори развоја нашег друштва, оне морају да омогуће да се боље одговори на друштвене изазове, који су искрсли у областима као што су здравство, повећавање светске популације и проблеми у области хране, заштита животне средине у области природних ресурса и у области све веће урбанизације. Начин на који Француска подржава развој иновативних технологија је тај да најпре треба да охрабри област истраживања, јер истраживање је приоритет за Француску Владу, која у ту област улаже изнад европског просека. Постоји једна читава организација како би се одговорило на велике изазове нашег друштва, нпр. универзитети и високе школе у Француској се групишу у велике целине како би поспешили интердисциплинарност.“

dsc_0417-2 dsc_0427-2

Након предавања, представници три француске компаније које послују у Србији: Schneider Electric, Societe Generale и Atos IT Solutions and Services, говорили су о иновативним технологијама које примењују у свом пословању на глобалном тржишту и тржишту Србије, могућностима за професионално усавршавање студената кроз обављање стручне праксе и њиховом запошљавању након завршетка студија. Француски институт у Србији представио је нови конкурс за добијање стипендије Владе Републике Француске за студирање у Француској. Представљени су и програми мобилности студената ФОН-а на Université Paris-Est Créteil Val de Marne из Париза.

dsc_0474 dsc_0487

dsc_0504 dsc_0508

У холу Факултета, студенти су имали прилику да се информишу, поставе питања и преузму промотивни материјал на штандовима Амбасаде Р. Француске, одн. Француског института у Србији, Француско-српске привредне коморе, Универзитета у Београду – Факултета организационих наука (Еразмус+), компанија Schneider Electric, Societe Generale и Atos IT Solutions and Services.

dsc_0444 dsc_0460

У организацији догађаја поред Амбасаде Р. Француске учествовали су Француско-српска привредна комора и Француски институт у Србији.