Početna / Vesti naslovna strana / Održan Dan Francuske na Fakultetu organizacionih nauka

Održan Dan Francuske na Fakultetu organizacionih nauka

U četvrtak, 8. decembra 2016. godine Fakultet organizacionih nauka (FON) posetila je NJ. E. gđa Kristin Moro, ambasadorka Republike Francuske u Srbiji. Tom prilikom održan je Dan Francuske i predstavljen deo akademske, privredne i kulturne saradnje koju Republika Francuska realizuje sa Srbijom.

Na samom početku skup je pozdravio dekan FON-a, prof. dr Milija Suknović: „Zahvaljujem se što ste se odazvali našem pozivu i veliko nam je zadovoljstvo da ste danas prisutni na Fakultetu u okviru događaja Dan Francuske. Posebno bih se zahvalio Njenoj Ekselenciji gospođi Moro, koja će održati predavanje sa veoma aktuelnom temom. Fakultet organizacionih nauka je izuzetno aktivan u oblasti međunarodne saradnje i projekata, kao i mobilnosti nastavnika i saradnika. Fakultet trenutno ima preko 20 aktivnih ugovora o saradnji sa fakultetima iz inostranstva“.

dsc_0402-2dsc_0407-2

Prof. dr Ivanka Popović, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu pozdravila je prisutne ispred Rektorata i prenela pozdrave prof. dr Vladimira Bumbaširevića, rektora Univerziteta u Beogradu. Izrazila je zadovoljstvo što se Dan Francuske održava baš na FON-u koji, kako je istakla, ide u korak sa najnovijim trendovima i dostignućima.

dsc_0411-3

„Pre nego što prepustim reč gospođi Moro, koja će govoriti o Francuskoj strategiji izvoza inovativnih tehnologija u Srbiju i na Balkan, htela bih da zahvalim Francuskoj za spremnost na saradnju sa našim Fakultetom. Podsećam vas da je gospođa Moro drugi ambasador Francuske koji drži predavanje našim studentima, ambasador Denio je gostovao na FON-u 2014, a imali smo i zajednički master sa prestižnom Ecole Centrale Paris tokom 3 godine. Potpisali smo ugovor o saradnji sa Univerzitetom u Parizu UPEC, a značajan broj studenata FON-a je dobio stipendije koje dodeljuje Vlada Francuske. Nadam se da će se ta saradnja nastaviti, u najboljoj tradiciji francusko-srpskog prijateljstva“izjavila je prof. dr Vesna Cakeljić, profesor francuskog jezika struke na FON-u.


NJ. E. gđa Kristin Moro,
ambasadorka Republike Francuske u Srbiji se zahvalila na pozivu i govorila na temu inovativnih tehnologija: „Uprkos tradicionalnoj slici Francuske, Francuska je ipak jedna moderna zemlja, zemlja inovacija, koja poklanja veliku pažnju toj oblasti. Prema studiji koja je rađena 2015. godine Top 100 global innovators, Francuska se nalazila na trećem mestu u svetu po svojim inovacijama, iza Japana i SAD-a. Zašto neka zemlja kao što je Francuska podržava inovacije? U naprednim ekonomijama, inovacija je u stvari jedna ekonomska obaveza, koja omogućava da postanete posebni u oblasti konkurencije i to ne samo po pitanju cene, već da budete među zemljama koje su na visokom nivou i koje mogu da se nadmeću sa zemljama koje imaju jeftiniju radnu snagu. Inovacije su takođe na neki način motori razvoja našeg društva, one moraju da omoguće da se bolje odgovori na društvene izazove, koji su iskrsli u oblastima kao što su zdravstvo, povećavanje svetske populacije i problemi u oblasti hrane, zaštita životne sredine u oblasti prirodnih resursa i u oblasti sve veće urbanizacije. Način na koji Francuska podržava razvoj inovativnih tehnologija je taj da najpre treba da ohrabri oblast istraživanja, jer istraživanje je prioritet za Francusku Vladu, koja u tu oblast ulaže iznad evropskog proseka. Postoji jedna čitava organizacija kako bi se odgovorilo na velike izazove našeg društva, npr. univerziteti i visoke škole u Francuskoj se grupišu u velike celine kako bi pospešili interdisciplinarnost.“

dsc_0417-2 dsc_0427-2

Nakon predavanja, predstavnici tri francuske kompanije koje posluju u Srbiji: Schneider Electric, Societe Generale i Atos IT Solutions and Services, govorili su o inovativnim tehnologijama koje primenjuju u svom poslovanju na globalnom tržištu i tržištu Srbije, mogućnostima za profesionalno usavršavanje studenata kroz obavljanje stručne prakse i njihovom zapošljavanju nakon završetka studija. Francuski institut u Srbiji predstavio je novi konkurs za dobijanje stipendije Vlade Republike Francuske za studiranje u Francuskoj. Predstavljeni su i programi mobilnosti studenata FON-a na Université Paris-Est Créteil Val de Marne iz Pariza.

dsc_0474 dsc_0487

dsc_0504 dsc_0508

U holu Fakulteta, studenti su imali priliku da se informišu, postave pitanja i preuzmu promotivni materijal na štandovima Ambasade R. Francuske, odn. Francuskog instituta u Srbiji, Francusko-srpske privredne komore, Univerziteta u Beogradu – Fakulteta organizacionih nauka (Erazmus+), kompanija Schneider Electric, Societe Generale i Atos IT Solutions and Services.

dsc_0444 dsc_0460

U organizaciji događaja pored Ambasade R. Francuske učestvovali su Francusko-srpska privredna komora i Francuski institut u Srbiji.