Почетна / Вести насловна страна / Одржан Међународни инфо дан 2017

Одржан Међународни инфо дан 2017

У среду, 08. марта 2017. године на Факултету организационих наука одржан је шести по реду Међународни инфо дан са циљем да информише студенте основних, мастер и докторских студија, наставнике, сараднике и ненаставно особље о постојећим програмима размене, могућностима финаснирањa мобилности, наставка студија, обављања праксе, усавршавање и спровођење истраживања у иностранству.
Учесници програма били су представници Универзитета у Београду, партнерског Универзитета у Источном Паризу (Université Paris-Est Créteil Val de Marne), Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији, Француског института у Србији, Немачке службе за академску размену – ДААД, Фондације Конрад Аденауер, Фондације др Зоран Ђинђић и студентских организација AIESEC и ESTIEM.

Током двочасовне презентације учесника у амфитеатру, присутни су имали прилику да чују који су актуелни програми доступни за одлазак на размену, наставак студија, усавршавање или обављање праксе у иностранству. Поред тога, учесници су на информативним штандовима у холу факултета делили своје промотивне материјале и одговарали на питања студената.

dsc_0051 dsc_0015

Догађај је отворила доц. др Сања Маринковић, продеканка за међународну сарадњу. Продеканка је поздравила све учеснике Инфо дана и захвалила им се што су се одазвали позиву да својим презентацијама учине своје програме доступне студентима, а такође, охрабрила студенте да постављају питања и сазнају што више информацијама о могућностима које су им на располагању током и након студија.

dsc_0085

Представници Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији, Софија Петровић и Милош Петровић, представили су могућности за мобилност студената кроз програм Еразмус + и Ceepus, као и могућност за наставак студија на неком од Еразмус Мундус заједничких мастер програма. Такође, било је речи и програму Европске Уније посвећеном истраживању и иновацијама – Хоризонт 2020, као и програму Mari Sklodovska Kiri за докторске и постдокторске студије и истраживаче. Овде можете погледати њихове презентације за Еразмус+ и Ceepus.

Колеге Павле Иветић и Никола Савић из Сектора за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Београду, представили су платформу http://mobion.bg.ac.rs/ помоћу које студенти Универзитета у Београду могу да претражују отворене конкурсе за мобилност у оквиру програма Еразмус +, кључна акција 1. На поменутој платформи, студент сваког факултета на Универзитету у Београду може да одабере универзитете по земљама и научној области који су доступни за његов факултет и да конкурише за стипендију. Презентацију Универзитета у Београду можете погледати овде.

dsc_0128 dsc_0122

У оквиру Еразмус+ програма потписан је Интеринституционални уговор између Универзитета у Београду и Универзитета у Источном Паризу – UPEC (Université Paris-Est Créteil Val de Marne) о мобилности студената, наставника и административног особља између Факултета за менаџмент и економију из Париза и Факултета организацоних наука. У току школске 2016/17. године по 5 студената сваке институције борави на размени на партнерском факултету. Учесници Међународног инфо дана биле су колеге са поменутог универзитета, професор Boris Najman и Wassila Benghouba и Lise Couvelier, ЕЦТС координаторке. Они су током петнаестоминутне презентације представили свој Универзитет студентима ФОН-а и позвали их да аплицирају за размену у следећој школској години. Презентацију UPEC-а можете погледати овде.

Француски институт у Србији сваке године промовише студије у Француској и стипендије Владе Републике Француске. Гђа Весна Адамовић је на Међународном инфо дану представила ове програме и актуелни конкурсни рок који за подношење кандидатура који траје до 17. марта 2017. године. Презентацију Француског института у Србији можете погледати овде.

dsc_0036 dsc_0118

Испред Немачке службе за академску размену – ДААД, о могућностима за студирање и усавршавање у Немачкој говорила је гђа Данијела Павлица. Презентацију ДААД-а можете погледати овде.

Фондација др Зоран Ђинђић сваке године шаље студенте на праксу у познатим немачким компанијама у трајању од 3 до 6 месеци. Испред Фондације говорили су Милица Радовановић и Огњен Вуковић, њихову презентацију можете видети овде.

Представници студентских организација AIESEC – Горан Стојановић и ESTIEM – Невена Милановић и Милица Димитријевић, представили су међународне могућности за студентe у оквиру програма својих организација. Њихове презентације можете погледати овде: AIESEC и ESTIEM.

Служби за међународну сарадњу и односе с јавношћу ФОН-а у организацији Међународног инфо дана помогли су студенти на пракси Милена Вујичић, Кристина Јоровић и Ева Симовић. За фотографије са догађаја заслужна је студентска организација Quality Media Station.