Početna / Vesti naslovna strana / Održan Međunarodni info dan 2017

Održan Međunarodni info dan 2017

U sredu, 08. marta 2017. godine na Fakultetu organizacionih nauka održan je šesti po redu Međunarodni info dan sa ciljem da informiše studente osnovnih, master i doktorskih studija, nastavnike, saradnike i nenastavno osoblje o postojećim programima razmene, mogućnostima finasniranja mobilnosti, nastavka studija, obavljanja prakse, usavršavanje i sprovođenje istraživanja u inostranstvu.
Učesnici programa bili su predstavnici Univerziteta u Beogradu, partnerskog Univerziteta u Istočnom Parizu (Université Paris-Est Créteil Val de Marne), Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije u Srbiji, Francuskog instituta u Srbiji, Nemačke službe za akademsku razmenu – DAAD, Fondacije Konrad Adenauer, Fondacije dr Zoran Đinđić i studentskih organizacija AIESEC i ESTIEM.

Tokom dvočasovne prezentacije učesnika u amfiteatru, prisutni su imali priliku da čuju koji su aktuelni programi dostupni za odlazak na razmenu, nastavak studija, usavršavanje ili obavljanje prakse u inostranstvu. Pored toga, učesnici su na informativnim štandovima u holu fakulteta delili svoje promotivne materijale i odgovarali na pitanja studenata.

dsc_0051 dsc_0015

Događaj je otvorila doc. dr Sanja Marinković, prodekanka za međunarodnu saradnju. Prodekanka je pozdravila sve učesnike Info dana i zahvalila im se što su se odazvali pozivu da svojim prezentacijama učine svoje programe dostupne studentima, a takođe, ohrabrila studente da postavljaju pitanja i saznaju što više informacijama o mogućnostima koje su im na raspolaganju tokom i nakon studija.

dsc_0085

Predstavnici Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije u Srbiji, Sofija Petrović i Miloš Petrović, predstavili su mogućnosti za mobilnost studenata kroz program Erazmus + i Ceepus, kao i mogućnost za nastavak studija na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master programa. Takođe, bilo je reči i programu Evropske Unije posvećenom istraživanju i inovacijama – Horizont 2020, kao i programu Mari Sklodovska Kiri za doktorske i postdoktorske studije i istraživače. Ovde možete pogledati njihove prezentacije za Erazmus+ i Ceepus.

Kolege Pavle Ivetić i Nikola Savić iz Sektora za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu, predstavili su platformu http://mobion.bg.ac.rs/ pomoću koje studenti Univerziteta u Beogradu mogu da pretražuju otvorene konkurse za mobilnost u okviru programa Erazmus +, ključna akcija 1. Na pomenutoj platformi, student svakog fakulteta na Univerzitetu u Beogradu može da odabere univerzitete po zemljama i naučnoj oblasti koji su dostupni za njegov fakultet i da konkuriše za stipendiju. Prezentaciju Univerziteta u Beogradu možete pogledati ovde.

dsc_0128 dsc_0122

U okviru Erazmus+ programa potpisan je Interinstitucionalni ugovor između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta u Istočnom Parizu – UPEC (Université Paris-Est Créteil Val de Marne) o mobilnosti studenata, nastavnika i administrativnog osoblja između Fakulteta za menadžment i ekonomiju iz Pariza i Fakulteta organizaconih nauka. U toku školske 2016/17. godine po 5 studenata svake institucije boravi na razmeni na partnerskom fakultetu. Učesnici Međunarodnog info dana bile su kolege sa pomenutog univerziteta, profesor Boris Najman i Wassila Benghouba i Lise Couvelier, ECTS koordinatorke. Oni su tokom petnaestominutne prezentacije predstavili svoj Univerzitet studentima FON-a i pozvali ih da apliciraju za razmenu u sledećoj školskoj godini. Prezentaciju UPEC-a možete pogledati ovde.

Francuski institut u Srbiji svake godine promoviše studije u Francuskoj i stipendije Vlade Republike Francuske. Gđa Vesna Adamović je na Međunarodnom info danu predstavila ove programe i aktuelni konkursni rok koji za podnošenje kandidatura koji traje do 17. marta 2017. godine. Prezentaciju Francuskog instituta u Srbiji možete pogledati ovde.

dsc_0036 dsc_0118

Ispred Nemačke službe za akademsku razmenu – DAAD, o mogućnostima za studiranje i usavršavanje u Nemačkoj govorila je gđa Danijela Pavlica. Prezentaciju DAAD-a možete pogledati ovde.

Fondacija dr Zoran Đinđić svake godine šalje studente na praksu u poznatim nemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 meseci. Ispred Fondacije govorili su Milica Radovanović i Ognjen Vuković, njihovu prezentaciju možete videti ovde.

Predstavnici studentskih organizacija AIESEC – Goran Stojanović i ESTIEM – Nevena Milanović i Milica Dimitrijević, predstavili su međunarodne mogućnosti za studente u okviru programa svojih organizacija. Njihove prezentacije možete pogledati ovde: AIESEC i ESTIEM.

Službi za međunarodnu saradnju i odnose s javnošću FON-a u organizaciji Međunarodnog info dana pomogli su studenti na praksi Milena Vujičić, Kristina Jorović i Eva Simović. Za fotografije sa događaja zaslužna je studentska organizacija Quality Media Station.