Почетна / Вести насловна страна / Отворен четврти ФОН Хакатон – SBB на ФОН Хакатону тражи добре идеје

Отворен четврти ФОН Хакатон – SBB на ФОН Хакатону тражи добре идеје

Данас је отворен четврти по реду ФОН Хакатон који ће обележити почетак партнерства компаније SBB и Истраживачко-развојног центра Факултета организационих наука, основаног са циљем развоја савремених и практичних знања и вештина студената, али и предузетничке културе, кроз сарадњу са привредом. На самом отварању обратили су се проф. др Милија Сукновић, декан ФОН-а, Јована Лукић, директор корпоративних комуникација у компанији SBB и Јелена Малић, председник удружења студената информатике ФОНИС.

dsc_0005

„Поштоване колегинице и колеге, поштовани представници SBB компаније, поштовани наставници и сарадници, драги и најдражи студенти, добар дан и добродошли на свечано отварање Хакатона 2017. Посебно ми је задовољство да поздравим представнике компаније SBB, а још веће ми је задовољство да се такмичење ФОН Хакатон реализује у новоотвореном Истраживачко-развојном центру.
Од 2001. године ФОН је волонтерски увео студентску праксу, а од 2006. је она била обавезан предмет, са одговарајућим бројем ЕСПБ бодова, фактички били смо болоња пре болоње. Управо у Истраживачко-развојном центру могуће је решавати конкретне задатке и проблеме за компаније са којима ФОН има потписане уговоре о пословно техничкој сарадњи. У овом тренутку их је преко 750 реномираних домаћих и страних компанија и организација.
Овом приликом бих наговестио почетак сарадње ФОН-а и SBB-а кроз нови пројекат „Живи своју идеју“ који ће се реализовати управо у Истраживачко-развојном центру ФОН-а.
Kористим прилику да поздравим студенте са других факултета који су узели учешће на ФОН Хакатону. Још једном свима вама желим пријатан боравак на Факултету и успешан рад. Хвала“ – рекао је проф. др Милија Сукновић, декан ФОН-а.

Захваљујући улагању у добре идеје, SBB је од старт-ап компаније основане пре 15 година дошао до позиције лидера. Инспирисан тиме, покреће ове године свеобухватан пројекат “Живи своју идеју”, платформу која ће омогућити свим појединцима и организацијама да пријаве своје иницијативе, а најбољи добију и новац за реализацију или почетак реализације од SBB-а. Почетак пројекта представља сарадња са ФОН-ом кроз подршку пројекту студентске организације ФОНИС – “ФОН Хакатон”, чији ће се победници аутоматски пласирати у финале конкурса “Живи своју идеју”.

dsc_0014

“У години када обележавамо 15 година постојања, настављамо да верујемо и улажемо у добре идеје. Зато најављујемо пројекат “Живи своју идеју”, који ће бити отворен за све људе добрих идеја концепта. Услов за пријаву биће да реализација пријављене идеје доприноси некој позитивној промени у друштву у најширем смислу или нашем пословању кроз развој услуга и побољшање корисничког искуства. У ту сврху обезбедили смо фонд од 10 милиона динара, менторство, административну и логистичку подршку. Иницијални догађај и увод у пројекат је подршка Истраживачко-развојном центру ФОН-а.” – изјавила је Јована Лукић, директор за односе са јавношћу компаније SBB и додала: “Више информација о пријављивању, процесу селекције и другим детаљима пројекта “Живи свој живот” следи у данима пред нама.”

„Ове године, по први пут, ФОН Хакатон садржи два сегмента, традиционално програмерско такмичење Хакатон и такмичење у осмишљавању иновација Tech Challange. Тимови програмера који учествују на Хакатону имаће 24 сата да развију апликације које треба да имају примену у одређеној области еколошке одрживости. У оквиру новог дела, Tech Challange-а, учесници ће имати задатак да предложе технолошке иновације које могу да допринесу развоју нове SBB видео платформе. Посебно похваљујем чланове организационог тима и координаторке пројекта који на овом пројекту раде већ неколико месеци и одвајају сваки тренутак слободног времена да би он прошао у најбољем реду. Волели бисмо да истакнемо да смо ове године имали рекордан број пријава за „ФОН Хакатон“, преко 150 такмичара се пријавило са чак 13 образовних институција. Због тога честитамо свим такмичарима који су успешно прошли процес селекције и доказали да су неки од најбољих младих талената у региону. Свим такмичарима желим много среће на предстојећем такмичењу!“ – изјавила је Јелена Малић, председник удружења студената информатике ФОНИС.

dsc_0070