Početna / Vesti naslovna strana / Otvoren četvrti FON Hakaton – SBB na FON Hakatonu traži dobre ideje

Otvoren četvrti FON Hakaton – SBB na FON Hakatonu traži dobre ideje

Danas je otvoren četvrti po redu FON Hakaton koji će obeležiti početak partnerstva kompanije SBB i Istraživačko-razvojnog centra Fakulteta organizacionih nauka, osnovanog sa ciljem razvoja savremenih i praktičnih znanja i veština studenata, ali i preduzetničke kulture, kroz saradnju sa privredom. Na samom otvaranju obratili su se prof. dr Milija Suknović, dekan FON-a, Jovana Lukić, direktor korporativnih komunikacija u kompaniji SBB i Jelena Malić, predsednik udruženja studenata informatike FONIS.

dsc_0005

„Poštovane koleginice i kolege, poštovani predstavnici SBB kompanije, poštovani nastavnici i saradnici, dragi i najdraži studenti, dobar dan i dobrodošli na svečano otvaranje Hakatona 2017. Posebno mi je zadovoljstvo da pozdravim predstavnike kompanije SBB, a još veće mi je zadovoljstvo da se takmičenje FON Hakaton realizuje u novootvorenom Istraživačko-razvojnom centru.
Od 2001. godine FON je volonterski uveo studentsku praksu, a od 2006. je ona bila obavezan predmet, sa odgovarajućim brojem ESPB bodova, faktički bili smo bolonja pre bolonje. Upravo u Istraživačko-razvojnom centru moguće je rešavati konkretne zadatke i probleme za kompanije sa kojima FON ima potpisane ugovore o poslovno tehničkoj saradnji. U ovom trenutku ih je preko 750 renomiranih domaćih i stranih kompanija i organizacija.
Ovom prilikom bih nagovestio početak saradnje FON-a i SBB-a kroz novi projekat „Živi svoju ideju“ koji će se realizovati upravo u Istraživačko-razvojnom centru FON-a.
Koristim priliku da pozdravim studente sa drugih fakulteta koji su uzeli učešće na FON Hakatonu. Još jednom svima vama želim prijatan boravak na Fakultetu i uspešan rad. Hvala“ – rekao je prof. dr Milija Suknović, dekan FON-a.

Zahvaljujući ulaganju u dobre ideje, SBB je od start-ap kompanije osnovane pre 15 godina došao do pozicije lidera. Inspirisan time, pokreće ove godine sveobuhvatan projekat “Živi svoju ideju”, platformu koja će omogućiti svim pojedincima i organizacijama da prijave svoje inicijative, a najbolji dobiju i novac za realizaciju ili početak realizacije od SBB-a. Početak projekta predstavlja saradnja sa FON-om kroz podršku projektu studentske organizacije FONIS – “FON Hakaton”, čiji će se pobednici automatski plasirati u finale konkursa “Živi svoju ideju”.

dsc_0014

“U godini kada obeležavamo 15 godina postojanja, nastavljamo da verujemo i ulažemo u dobre ideje. Zato najavljujemo projekat “Živi svoju ideju”, koji će biti otvoren za sve ljude dobrih ideja koncepta. Uslov za prijavu biće da realizacija prijavljene ideje doprinosi nekoj pozitivnoj promeni u društvu u najširem smislu ili našem poslovanju kroz razvoj usluga i poboljšanje korisničkog iskustva. U tu svrhu obezbedili smo fond od 10 miliona dinara, mentorstvo, administrativnu i logističku podršku. Inicijalni događaj i uvod u projekat je podrška Istraživačko-razvojnom centru FON-a.” – izjavila je Jovana Lukić, direktor za odnose sa javnošću kompanije SBB i dodala: “Više informacija o prijavljivanju, procesu selekcije i drugim detaljima projekta “Živi svoj život” sledi u danima pred nama.”

„Ove godine, po prvi put, FON Hakaton sadrži dva segmenta, tradicionalno programersko takmičenje Hakaton i takmičenje u osmišljavanju inovacija Tech Challange. Timovi programera koji učestvuju na Hakatonu imaće 24 sata da razviju aplikacije koje treba da imaju primenu u određenoj oblasti ekološke održivosti. U okviru novog dela, Tech Challange-a, učesnici će imati zadatak da predlože tehnološke inovacije koje mogu da doprinesu razvoju nove SBB video platforme. Posebno pohvaljujem članove organizacionog tima i koordinatorke projekta koji na ovom projektu rade već nekoliko meseci i odvajaju svaki trenutak slobodnog vremena da bi on prošao u najboljem redu. Voleli bismo da istaknemo da smo ove godine imali rekordan broj prijava za „FON Hakaton“, preko 150 takmičara se prijavilo sa čak 13 obrazovnih institucija. Zbog toga čestitamo svim takmičarima koji su uspešno prošli proces selekcije i dokazali da su neki od najboljih mladih talenata u regionu. Svim takmičarima želim mnogo sreće na predstojećem takmičenju!“ – izjavila je Jelena Malić, predsednik udruženja studenata informatike FONIS.

dsc_0070