Почетна / Вести насловна страна / Почела примена система еЗУП на ФОН-у

Почела примена система еЗУП на ФОН-у

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Младен Шарчевић, представници Министарства државне управе и локалне самоуправе и декан Факултета организационих наука, проф. др Милија Сукновић присуствовали су демонстрацији рада система еЗУП на ФОН-у.

Присутнима је том приликом приказан поступак „Упис на факултет“, где су се уверили у то на који начин у овој институцији протиче имплементација новог информационог система еЗУП, као и пуна примена Закона о општем управном поступку.
У наредној фази следи укључивање и осталих институција високог образовања, средњих и основних школа и вртића, који ће електронски приступати подацима из матичне књиге рођених, како би се олакшала процедура уписа.
За упис на факултет будући студенти неће морати више физички да доносе извод из матичне књиге рођених, већ ће службеници прибављати све потребне податке по службеној дужности електронским путем, приступањем апликацији еЗУП.
Декан ФОН-а, проф. др Милија Сукновић рекао је да је ово искорак који ће олакшати процес уписа како студентима, тако и запосленима у студентској служби.
„ФОН је направио искорак у односу на остале тако што је кандидатима омогућио једноставнији приступ прибављања документације потребне за упис. Добили смо сертификате да наши службеници при упису могу у потпуности да комплетирају документацију, у овом случају везано за Извод из матичне књиге рођених“, рекао је професор Сукновић.
Министар просвете Младен Шарчевић је истакао да је ово добра показна вежба, како за друге факултете тако и за све друге установе у Србији.
„Мислим да ово чини лепе и озбиљне уштеде, не само што је лагодност да се при упису не губи време на јурење папира, него је и олакшан цео процес па ћемо гледати да ово применимо на свим нивоима образовања од предшколског до високог“, навео је министар Шарчевић.
Према подацима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, најмање 370.000 грађана је вадило изводе због уписа. Имајући у виду да само папир за један извод кошта више од 60 динара, остварена уштеда је приближно 22.200.000 динара.
С обзиром на то да су међу највећим корисницима управо образовне установе које сваке године прикупљају огроман број извода приликом уписа, огромне уштеде ће бити остварене када све образовне институције почну да користе поменути систем.

dsc_0425

Посебно се водило рачуна и о заштити података о личности, будући да за сваки упит службеник мора имати сагласност грађанина, која се изјављује приликом подношења захтева. Сви упити се бележе у систему, тако да у сваком тренутку постоји могућност да се провери законитост сваког упита.
Очекивања су да ће се и други велики корисници ускоро укључити у овај систем, креиран за читаву јавну управу како би ефикасно примењивали принцип размене података по службеној дужности и омогућили грађанима велике уштеде у времену и новцу, наводи се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.