Почетна / Вести насловна страна / Завршена Јава обука у оквиру пилот пројекта Преквалификација у ИТ

Завршена Јава обука у оквиру пилот пројекта Преквалификација у ИТ

У оквиру пилот програма обука у ИТ сектору, подржаног од стране Министарског Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије, Владе Републике Србије, Министарства државне управе и локалне самоуправе и UNDP, на Факултету организационих наука завршена је Јава обука, коју је успешно похађало 23 полазника.
Програм и методологија едукације дефинисана је у складу са основним циљем пројекта, односно да преквалификовани кадрови буду запослени на позицијама јуниор Јава програмера сходно идентификованим потребама ИТ сектора и компанија, које су учествовале у истраживању које је претходило осмишљавању целокупног пилот пројекта преквалификације у ИТ сектору.

Обука је на ФОН-у реализована у периоду од 03. маја до 10. августа, а током 15 недеља и 120 интензивних часова са полазницима су радили професори са факултета и предавачи компаније Breza Software Engineering doo, који су у пројекту наступили као конзорцијум.

Концептуално програм преквалификације на ФОН-у обухвата Јава обуку, радионицу за подизање капацитета запошљавања и само запошљавања, полагање теста, праксу и боравак у Истраживачко развојном центру ФОН-а.

Последњег дана обуке, 10.08.2017. полазницима су уручени сертификати о одслушаној обуци. Након завршетка Јава обуке полазнике очекује полагање сертификационог теста за стицање међународно признатог Oracle (ОCA) сертификата, тродневна радионица под називом „Market Driven Startups Development”, након тога полазници одлазе у компаније на тронедељну стручну праксу по чијем завршетку им се издаје потврде о обављеној стручној пракси.

Следи период у трајању од 5 месеци током којег су им на располагању капацитети и ресурси Истраживачко развојног центра на Факултету организационих наука.
У спровођењу обуке, пратећих радионица и активности у циљу подршке запошљивости полазника на располагању су капацитети Истраживачко развојног центра Факултета, запослених на факултету и компаније Breza Software Engineering.