Почетна / Вести насловна страна / Отворена EDU Sinergija 2017 и потписана сарадња између ФОН-а и Microsoft-a

Отворена EDU Sinergija 2017 и потписана сарадња између ФОН-а и Microsoft-a

Данас је на Факултету организационих наука свечано отворена EDU Sinergija 2017 и потписан Меморандум о сарадњи између ФОН-а и компаније Microsoft.  

Овогодишња EDU Sinergija одржава се са циљем да својим садржајима и на истом месту окупи најрелевантније представнике институција и организација у области образовања из Србије и региона. Ово је сегмент наменски посвећен овој области у оквиру тродневне конференције Sinergija 2107, која је јуче отворена у Београду.

На свечаном отварању присутнима су се обратили Kатарина Алексић, саветник за ИKТ из Министарства просвете, науке и технолошког развоја; Ирини Рељин, помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај, Министарство, туризма и телекомуникација; Anke den Ouden, GM Microsoft CEE MC Europe; Жељко Вујиновић, директор Microsoft за Србију; Драган Томић, директор Microsoft развојног центра у Србији и проф. др Милијa Сукновић, декан Факултета организационих наука.

Раније је комуникација Министарства са партнерима имала топологију звезде, данас је знатно усложена и сарадња са партнерима утиче на побољшање и дигитализацију комуникације. Министарство просвете већ увелико ради на увођењу информатике као обавезног предмета у основним школама и разним е-платформама (е-музеји и сл.), што обезбеђује ученицима уједначено образовање.  Главни изазови дигитализације су увођење електронских уџбеника и изградња информационог система са јединственим бројевима ученика који ће омогућити издавање сведочанстава на клик“ – изјавила је Kатарина Алексић, саветник за ИKТ, Министарство образовања, науке и технолошког развоја.

dsd_1509

Ирини Рељин, помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај, Министарство трговине, туризма и телекомуникација (МТТТ) истакла је сарадњу са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и да МТТТ подржава све њихове пројекте (увођење информатике као обавезног предмета). „Пројекти овог министарства су повезивање свих основних и средњих школа на академску мрежу Србије; опремање школа у руралним подручјима; заштита деце на Интернету; IT караван у сарадњи са Microsoft-ом; организовање такмичења у области роботике  – додала је госпођа Рељин.

„Данашња деца су од малих ногу у контакту са технологијом, па је потребно припремити их за нову еру – еру технологије и дигитализације, као и пружити им адекватна знања. Деци треба омогућити приступ новим технологијама, едуковати их како не би одлазили из земље. Сведоци смо константног стварања нових стартап компанија, тако да треба ићи у корак са тим. Примећујем да је  Србија тренутно „у доброј форми“, да има добре и квалификоване стручњаке и знања из области информационих технологија  и то треба искористити“ – изјавила је Anke den Ouden, GM Microsoft CEE MC Europe;

Жељко Вујиновић, директор Microsoft Србија навео је да је овогодишња EDU Sinergija посебно значајна, јер њен циљ је унапређивање образовања у Србији, што је и циљ Microsoft развојног центра. Истакао је да Србија има потенцијал да пређе на виши ниво. „У току је дигитална трансформација света и један од циљева је увођење програмирања што пре у образовање, а све уз помоћ Петља платформе“ – рекао је господин Вујиновић.

Драган Томић, директор Microsoft развојног центра у Србији је изјавио – 
„Један од последњих успеха Microsoft развојног центра у Србији је избацивање на америчко тржиште прве верзије virtual reality хардвера, на коме је радио тим из Београда, састављен углавном од бивших чланова Петнице. Истакао је да Microsoft нема проблем са одливом мозгова, већ да враћају свршене студенте докторских студија из иностранства назад у Србију, што им је главни стратешки циљ. Визија Србије је да лимит за IT не постоји; IT нуди решење за будућност. Имамо шансу да будемо знатно бољи на глобалној IT сцени. Само је потребно да се умножи IT знање које већ поседујемо. За 10-20 година, ако се усредсредимо на IT образовање, можемо изградити земљу која је далеко боља него сада.“

brk_9423

Декан Факултета организационих наука, проф. др Милија Сукновић обратио се речима „Посебно задовољство ми је што је ФОН данас домаћин и партнер компанији Microsoft у организацији веома важног догађаја EDU Sinergije, која је посвећена примени нових технологија у образовању. Знамо сви колико је важно пратити развој и бити у кораку са најновијим достигнућима у информационо-комуникационим технологијама и њиховој примени. Факултет организационих наука је први на универзитету у Београду препознао важност споразума о сарадњи са великим и важним компанијама и улагања у образовање, тако да се труди да својим студентима обезбеди потребна и квалитетна знања, јер је знање пасош за будућност“.