Почетна / Вести насловна страна / Предавање проф. др Дејвида Парнаса, пионира софтверског инжењерства

Предавање проф. др Дејвида Парнаса, пионира софтверског инжењерства

У среду 18. октобра у 10 сати, у читаоници Факултета организационих наука, проф. др Дејвид Парнас одржаће предавање на тему „Прецизна документација: Кључ до бољег софтвера“. Проф. др Дејвид Парнас један је од најутицајнијих истраживача из области софтверског инжењерства.

Укратко о предавању

Лоша документација може да изазове много грешака и да смањи ефикасност у свакој фази развоја и коришћења софтверског производа. Боље методе софтверске документације, и последично, боља документација, могла би да буде револуционарна у пољу софтверског инжењерства. Ово предавање објашњава како софтверски инжењери могу да произведу и користе прецизну софтверску документацију и какве користи то може да донесе.

О предавачу:

Дејвид Лорџ Парнас академски се бави индустријским развојем софтвера од 1969. године, пионир је софтверског инжењерства и један од твораца концепата објектно оријентисаног програмирања. Уз његово име везује се прво помињање појма “скривања информација” (енгл. Information hiding) или енкапсулације, који је данас један од базичних принципа софтверског инжењерства. Освојио је више од 25 награда за своје доприносе. Парнас је члан Royal Society of Canada (RSC), the Canadian Academy of Engineering (CAE), the Gesellschaft für Informatik (GI) у Немачкој и IEEE. Члан је и Краљевске Академије Ирске. Аутор је више од 285 публикација и извештаја.

Након одржаног предавања на ФОН-у, проф. Парнас ће у 15:00 часова, одржати предавање на тему „Шта је и чему служи софтверско инжењерство“ на Електротехничком факултету. Позивамо све заинтересоване да присуствују предавањима, улаз за оба предавања је слободан. Проф. др Дејвид Парнас гостује у Србији на позив организатора Voxxed Days Belgrade конференције.