Početna / Vesti naslovna strana / Predavanje prof. dr Dejvida Parnasa, pionira softverskog inženjerstva

Predavanje prof. dr Dejvida Parnasa, pionira softverskog inženjerstva

U sredu 18. oktobra u 10 sati, u čitaonici Fakulteta organizacionih nauka, prof. dr Dejvid Parnas održaće predavanje na temu „Precizna dokumentacija: Ključ do boljeg softvera“. Prof. dr Dejvid Parnas jedan je od najuticajnijih istraživača iz oblasti softverskog inženjerstva.

Ukratko o predavanju

Loša dokumentacija može da izazove mnogo grešaka i da smanji efikasnost u svakoj fazi razvoja i korišćenja softverskog proizvoda. Bolje metode softverske dokumentacije, i posledično, bolja dokumentacija, mogla bi da bude revolucionarna u polju softverskog inženjerstva. Ovo predavanje objašnjava kako softverski inženjeri mogu da proizvedu i koriste preciznu softversku dokumentaciju i kakve koristi to može da donese.

O predavaču:

Dejvid Lordž Parnas akademski se bavi industrijskim razvojem softvera od 1969. godine, pionir je softverskog inženjerstva i jedan od tvoraca koncepata objektno orijentisanog programiranja. Uz njegovo ime vezuje se prvo pominjanje pojma “skrivanja informacija” (engl. Information hiding) ili enkapsulacije, koji je danas jedan od bazičnih principa softverskog inženjerstva. Osvojio je više od 25 nagrada za svoje doprinose. Parnas je član Royal Society of Canada (RSC), the Canadian Academy of Engineering (CAE), the Gesellschaft für Informatik (GI) u Nemačkoj i IEEE. Član je i Kraljevske Akademije Irske. Autor je više od 285 publikacija i izveštaja.

Nakon održanog predavanja na FON-u, prof. Parnas će u 15:00 časova, održati predavanje na temu „Šta je i čemu služi softversko inženjerstvo“ na Elektrotehničkom fakultetu. Pozivamo sve zainteresovane da prisustvuju predavanjima, ulaz za oba predavanja je slobodan. Prof. dr Dejvid Parnas gostuje u Srbiji na poziv organizatora Voxxed Days Belgrade konferencije.