Почетна / Вести насловна страна / Обележен Дан Факултета организационих наука

Обележен Дан Факултета организационих наука

Данас је на Факултету организационих наука (ФОН) одржана Свечана академија поводом прославе Дана Факултета и обележавања 48 годинa од оснивања и 46 годинa од почетка наставе. У оквиру прославе Дана Факултета, свечано су отворене адаптиране просторије. Адаптирано је 1103 м2 – 8 учионица и просторија за службе, а повећан је и капацитет рачунарских учионица за 120 места. Инвеститор је Влада Републике Србије, а пројекат je финансирао и водио UNDP.

dsc_0070-2dsc_0094

Свечаној академији присуствовали су представници министарстава, академске заједнице, представници партнерских институција Факултета из корпоративног сектора, као и представници студентских организација и најбољи студенти. Овом приликом декан Факултета организационих наука, проф. др Милија Сукновић изјавио је да је Факултет добио средства у вредности од 35 милиона динара за реконструкцију зграде и да је повећан капацитет рачунарских учионица за 120 места, реновиран је А и Б блок где се измештају све стручне службе. Декан ФОН-а се за донирана средства захвалио Влади Републике Србије и УНДП-у.

Државна секретарка, проф. др Ана Ланговић Милићевић се обратила присутнима „Факултет организационих наука у Београду представља једну разнолику и живописну заједницу који из трена у трен напредује. Поменути напредак огледа се кроз развој свих чланова студената који могу бити поносни јер се њихова активност рапидно сусреће изван институција пре свега кроз учешће у разним пројектима кроз активности која је све заступљенија, али и сарадника у настави који поносно потписују име ове институције на научним радовима, у разним одборима унутар признатих научних конгреса, али и на руководећим позицијама на регионалним и међународним пројектима. На тај начин је могуће да снажније и непосредније делујемо на друштвене, културне и научно-образоване процесе.“

На самом почетку проф. др Милан Мартић, председник Савета Факултета, поздравио је присутне и истакао да дочекујемо ову годишњицу поносни на сјајне резултате које су наши студенти и запослени остварили у претходној школској години. Истакао је да је ФОН можда једини факултет на овим просторима који није основан од стране академске заједнице већ да је иницијатива кренула од предузећа. Самоиницијативна одлука да се формира ФОН донета је 4. новембра 1968. године, док је 4. новембар 1971. године Факултет отворен у Раковици, када је и почела настава за прву генерацију.

dsc_0154-2dsc_0172

Проф. др Живан Лазовић, проректор за образовање и развој кадрова Универзитета у Београду поздравио је скуп: „Факултет организационих наука представља сјајан пример колико је битно, за једну државу, за једну привредну средину да препозна значај образовања за ту средину, за ту земљу. Прави пример чињенице да издвајање средства и улагање у образовање није пука потрошња него инвестиција која се у блиској и нешто даљој будућности враћа.“

„Факултет организационих наука је лидер у сарадњи са привредом о чему говори и 800 потписаних уговора са предузећима везано за реализацију студентске праксе. Студенти ФОН-а већ у току студија стичу практична знања и вештине и има пуно иницијатива за оснивање start up предузећа. Посебно их у Министарству радује што се ФОН прошле године одазвао на позив плана Владе Србије за повећања броја студената везаних за смер ИСИТ чиме проширује своје капацитете“ – рекла је проф. др Весна Мандић, помоћник министра за развој и високо образовање.

dsc_0178

„Поштоване колегинице и колеге, поштовани представници Министарства просвете и технолошког развоја Универзитета у Београду, уважени директори јавних и приватних предузећа, поштовани представници медија, поштоване колегинице и колеге, драги и најдражи студенти добар дан и добродошли на Свечану академију поводом 48 година од оснивања и 46 година од почетка наставе Факултета организационих наука. Искористићу прилику да вас у наредних пар минута упознам са постигнутим резултатима током протекле школске године што се тиче ФОН-а“ – рекао је декан Факултета организационих наука, проф. др Милија Сукновић. Декан се у краткој презентацији осврнуо на највеће успехе постигнуте у претходној години.

dsc_0180

Доц. др Александар Ђоковић, продекан за наставу на Факултету организационих наука, уручио је награде у виду лаптопова за шест најистакнутијих студената у протеклој години и честитао им на постигнутом успеху и резултатима.

dsc_0211dsc_0224

Фондација „Проф. др Бранислав Лазаревић“ наградила је најбоље студенте одсека Информациони сиситеми и технологије. Председник Фондације проф. др Милица Вучковић доделила је награде за школску 2016/2017.

Хор „Полифон“, који чине запослени ФОН-а обележио је своју трећу годину постојања и својим наступом увеличао је свечаност.

dsc_0141-2

dsc_0234dsc_0190