Почетна / Вести насловна страна / Семинар: Утицају новог регулаторног оквира заштите података о личности на организацију пословних система

Семинар: Утицају новог регулаторног оквира заштите података о личности на организацију пословних система

У среду 13. децембра у 11 часова у ИРЦ – у, биће одржан семинар на тему ступања на снагу новог правно-регулаторног оквира заштите података о личности и његовог утицаја на организацију пословних система.

Семинар води др. Ђорђе Кривокапић.

Семинар је намењен наставницима, сарадницима и студентима ФОН-а како би се упознали са утицајем нових правила на њихове области.Од 25. маја 2018. године пословање у оквиру кога се обрађују подаци о личности ће у ЕУ бити далеко строже регулисано ступањем на снагу ГДПР-а, нове уредбе о заштити података о личности, чија примена је екстратериторијална те ће се примењивати и на многе организације у Србији. Услед природе актуелних бизнис модела дигиталне економије, многи сектори у Србији који имају контакте са подацима европских грађана, попут ИТ-а и електронске трговине, али и многих других, мораће да у потпуности да се ускладе са новим правилима ако желе да задрже постојеће Б2Б односе и наставе да наступају у ЕУ кроз Б2Ц трансакције. Казне за непоштовање нових правила су драконске и износиће до 4% глобалног прихода компаније на годишњем нивоу, односно 20 милиона евра (шта износи више) а извесно је да европске компаније из тога разлога неће желети да ангажују пружаоце усуга који немају доказ да су усклађени са ГДПР-ом.

Истовремено, у Републици Србији тренутно је на јавној расправи предлог закона о заштити података о личности који има за циљ да домаћу регулативу усклади са ЕУ прописима.

О самој теми можете се претходно информисати у оквиру текста: ГДПР долази у Србију — све што треба да знате о новој регулативи за заштиту података о личности.