Почетна / Вести насловна страна / Студенти ФОН-а победници такмичења о безготовинском плаћању

Студенти ФОН-а победници такмичења о безготовинском плаћању

Студенти Факултета организационих наука освојили су прво, треће, четврто и пето место на националном такмичењу у решавању студије случаја Cashless Case Challenge. Финале такмичења одржано је 17. децембра 2017. године, под организацијом NALED-а и Министарства финансија уз подршку компаније Mastercard и Societe Generale банке и у сарадњи са Факултетом организационих наука и студентском менаџмент консалтинг организацијом Case Study Club.

Тим који је победио чинили су студенти Case Study Club  ФОН-а: Марија Демировић, Александар Ђуканов и Јелена Поповић, док су чланови тима који је освојио треће место били Ана Јаћимовић, Марија Аврамовић и Ивона Пајчин. Четворопласирани тим чинилу су Урош Арсенијевић, Лена Недић и Немања Живковић, а петопласирани тим Драгиња Нина Николић, Теодора Јанковић и Тања Тошић. Ментори тимова били су: проф. др Весна Дамњановић са ФОНа, Немања Јевтовић испред Case Study Club ФОН-а, Владимир Дорник из Societe Generale банке, Немања Петровић из Mastercard-a и Драгана Илић из Наледа.

Идеја победничког тима је да средство плаћања не буду само картице и мобилни телефони већ све могуће врсте геџета – сатови или наруквице који би били повезани са рачуном путем нових технологија.

У финале се пласирало 10 тимова, од укупно 16 пријављених са 9 факултета широм Србије.

Такмичари су кроз свој рад предлагали практична решења и активности које могу да се спроведу на нивоу државе, као кораци ка успостављању безготовинског друштва, тачније система у којем се мање користи кеш а више безготовинска плаћања, било да се ради о платним картицама, е-банкинг и м-банкинг платформама, електронском новцу или другим алтернативама.

Стручни жири који су чинили Виолета Јовановић (извршна директорка НАЛЕД-а), Јелена Ристић (директорка за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ, Mastercard), Горан Питић (председник УО, Societe Generale банка / Председник Савеза за фер конкуренцију, НАЛЕД), Саша Дулић (в.д. помоћника директора Пореске управе, Министарство финансија) и Светлана Јовановић (асистент, ФОН / виша саветница, Влада Републике Србије) је саопштио да је идеја победничког тима оцењена као најбоља јер има широки обухват, спроводива је и одржива и истовремено утиче на смањење готовине у оптицају и сиве економије, а посебно доприноси финансијској инклузији младих.Честитамо студентима на сјајном резултату!