Početna / Vesti naslovna strana / Studenti FON-a pobednici takmičenja o bezgotovinskom plaćanju

Studenti FON-a pobednici takmičenja o bezgotovinskom plaćanju

Studenti Fakulteta organizacionih nauka osvojili su prvo, treće, četvrto i peto mesto na nacionalnom takmičenju u rešavanju studije slučaja Cashless Case Challenge. Finale takmičenja održano je 17. decembra 2017. godine, pod organizacijom NALED-a i Ministarstva finansija uz podršku kompanije Mastercard i Societe Generale banke i u saradnji sa Fakultetom organizacionih nauka i studentskom menadžment konsalting organizacijom Case Study Club.

Tim koji je pobedio činili su studenti Case Study Club  FON-a: Marija Demirović, Aleksandar Đukanov i Jelena Popović, dok su članovi tima koji je osvojio treće mesto bili Ana Jaćimović, Marija Avramović i Ivona Pajčin. Četvoroplasirani tim činilu su Uroš Arsenijević, Lena Nedić i Nemanja Živković, a petoplasirani tim Draginja Nina Nikolić, Teodora Janković i Tanja Tošić. Mentori timova bili su: prof. dr Vesna Damnjanović sa FONa, Nemanja Jevtović ispred Case Study Club FON-a, Vladimir Dornik iz Societe Generale banke, Nemanja Petrović iz Mastercard-a i Dragana Ilić iz Naleda.

Ideja pobedničkog tima je da sredstvo plaćanja ne budu samo kartice i mobilni telefoni već sve moguće vrste gedžeta – satovi ili narukvice koji bi bili povezani sa računom putem novih tehnologija.

U finale se plasiralo 10 timova, od ukupno 16 prijavljenih sa 9 fakulteta širom Srbije.

Takmičari su kroz svoj rad predlagali praktična rešenja i aktivnosti koje mogu da se sprovedu na nivou države, kao koraci ka uspostavljanju bezgotovinskog društva, tačnije sistema u kojem se manje koristi keš a više bezgotovinska plaćanja, bilo da se radi o platnim karticama, e-banking i m-banking platformama, elektronskom novcu ili drugim alternativama.

Stručni žiri koji su činili Violeta Jovanović (izvršna direktorka NALED-a), Jelena Ristić (direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH, Mastercard), Goran Pitić (predsednik UO, Societe Generale banka / Predsednik Saveza za fer konkurenciju, NALED), Saša Dulić (v.d. pomoćnika direktora Poreske uprave, Ministarstvo finansija) i Svetlana Jovanović (asistent, FON / viša savetnica, Vlada Republike Srbije) je saopštio da je ideja pobedničkog tima ocenjena kao najbolja jer ima široki obuhvat, sprovodiva je i održiva i istovremeno utiče na smanjenje gotovine u opticaju i sive ekonomije, a posebno doprinosi finansijskoj inkluziji mladih.Čestitamo studentima na sjajnom rezultatu!