Почетна / Вести насловна страна / Студијска посета Масарик Универзитету

Студијска посета Масарик Универзитету

Делегација Факултета организцаионих наука је у оквиру радних активности Еразмус+ пројекта Financial management, accounting and controlling curricula development for capacity building of public administration – FINAC, посетила Факултет за економију и администрацију Масарик Универзитета у Брну, Република Чешка, у периоду од 11. до 15. фебруара 2018. године.

Студијска посета је обухватала тродневне секције, предавања, састанке, посете и обиласке на којима је присуствовало око 50 учесника свих пројектних партнера. Догађај су отвориле проф. др Габриела Вацекова, руководилац пројекта за Масарик Универзитет и проф. др Слађања Бенковић, координатор пројекта. Испред Масарик Универзитета присутне је поздравио и пожелео добродошлицу, проректор за интернационализацију, проф. др Иван Мали.

Током првог дана радних активности, проф. др Слађана Бенковић известила је присутне о томе шта је учињено током прве половине трајања пројекта. Мр Давид Поч, руководилац Канцеларије за управљање стратегијом и пројектима Факултета за економију и администрацију Масарик Универзитета, говорио је о значају FINAC пројекта за свој Факултет и Универзитет. Одржан је састанак Управног одбора пројекта на коме је усвојен извештај о реализацији активности у последња три месеца, говорило се о финансијским питањима пројекта и изнете су информације о интерном и екстерном плану квалитета. Проф. др Томаш Пинтер и мр Вацлав Ступка са Факултета за информатику Масарик Универзитета одржали су предавање на тему Безбедност и приватност у јавној управи у светлу ЕУ регулације.

У другом делу дана, инг. Михаел Штрук са Факултета за економију и администрацију Масарик Универзитета одржао је предавање на тему Ревизија у јавном сектору, а у наставку проф. др Владимир Житек, продекан за стратегију и развој Факултета за економију и администрацију Масарик Универзитета, заједно са Инг. Викторијом Климовом и проф. др Габриелом Вацековом, говорио је о стварању истраживачки оријентисаног последиплосмког студијског програма у области регионалне економије.

img_3470

На крају првог радног дана пројектинх активности, организована је шетња градом уз пратњу туристичког водича и обилазак најзначајнијих знаменитости Брна.

Другог дана студијске посете, проф. Инг. Јурај Немец са  Масарик Универзитета и председник асоцијације NISPA CEE, говорио је о EAPAA – Европској асоцијацији за акредитацију институција јавне управе. Инг. Михаел Плачек са Факултета друштвених наука Карловог Универзитета из Прага, одржао је предавање на тему Прoцењивање јавних набавки, а Инг. Филип Хружа, шеф Института за јавну управу, Факултета за економију и администрацију Масарик Универзитета, говорио је о Институцијама јавне управе као мостовима који спајају универзитете и јавну управу.

У другом делу дана, мр Јана Несвадбова, руководилац Канцеларије за међународну сарадњу Факултета за економију и администрацију Масарик Универзитета, представила је свој факултет и Мастер програме са двостуком дипломом у области јавне економије и јавних финансија. Проф. др Јана Скоупова и инг. Едвард Бакош са Института за одрживост, говорили су о Фискалној одрживости: Општинске финансије у Чешкој Републици.

На крају, проф. др Габриела Вацекова, руководилац пројекта за Масарик Универзитет и проф. др Слађана Бенковић, координатор пројекта, ивеле су закључке прва два дана студијске посете.

Увече су представници Масарик Универзитета организовали вечеру и дружење за све учеснике пројекта.

img_3799

Трећег дана студијске посете, организована је посета Министарству финансија Владе Републике Чешке у Прагу. Учесници пројекта су имали прилику да обиђу зграду Министарства и да слушају предавања представника министарства. Мр Станислав Буреш је говорио о пословању Сектора за ревизију, мр Валдемар Адамиш и др Николај Терзијев о реформи рачуноводственог система јавног сектора, интеграцији државног рачуноводственог система и финансијских извештаја.

Целокупна студијска посета Масарик Универзитету у Брну и Министарству финансија Републике Чешке у Прагу је оцењена као веома успешна. Следећи сусрет партнера на пројекту ће бити одржан у оквиру XVI Међународног симпозијума организационих наука SYMORG 2018: Пословање у дигитално доба: изазови, приступи, решења, који ће бити одржан од 7. до 10. јуна 2018. године на Златибору.