Почетна / Вести насловна страна / Одржан Међународни инфо дан 2018

Одржан Међународни инфо дан 2018

У среду, 28. марта 2018. године на Факултету организационих наука одржан је седми Међународни инфо дан са циљем да информише студенте основних, мастер и докторских студија, наставнике, сараднике и ненаставно особље о постојећим програмима размене, могућностима финаснирањa мобилности, наставка студија, обављања праксе, усавршавање и спровођење истраживања у иностранству. Учесници програма били су представници Сектора за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Београду, Универзитета у Источном Паризу (Université Paris-Est Créteil Val de Marne) – Факултета за менаџмент и економију, Свеучилишта у Загребу – Факултета организације и информатике, Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији, Француског института у Србији, Немачке службе за академску размену – DAAD и студентских организација AIESEC и ESTIEM.

Током презентација учесника  у амфитеатру, присутни су имали прилику да чују који су актуелни програми доступни за одлазак на размену, наставак студија, усавршавање или обављање праксе у иностранству. Поред тога, учесници су на информативним штандовима у холу факултета делили своје промотивне материјале и одговарали на питања студената. Новина овогодишњег догађаја је била Радионица – „Како се пријавити за Еразмус+ размену?“, која је одржана након презентација.

Догађај је отворила проф. др Сања Маринковић, продеканка за међународну сарадњу. Проф. Маринковић је поздравила све учеснике Инфо дана и захвалила им се што су се одазвали позиву да својим презентацијама учине своје програме доступне студентима, а такође, охрабрила студенте да постављају питања и сазнају што више информација о могућностима које су им на располагању током и након студија.

dsc_0106 dsc_0099

Испред Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији, колега Горан Богуновић говорио је о програмима за мобилност студената кроз Еразмус + и Ceepus мрежу, као и о могућностима за наставак студија на неком од  Еразмус Мундус заједничких мастер програма. Такође, било је речи о Europass онлајн алату за уређивање биографије. Презентација.

Са Универзитета у Београду – Сектора за међународну и међууниверзитетску сарадњу, колеге Никола Савић и Душан Бугарски представили су онлајн платформу http://mobion.bg.ac.rs/ помоћу које студенти Универзитета у Београду могу да претражују отворене конкурсе за мобилност у оквиру програма Еразмус +, кључна акција 1. Презентација.

dsc_0112 dsc_0115

У оквиру Еразмус+ програма потписан је Интеринституционални уговор између Универзитета у Београду и Универзитета у Источном Паризу – UPEC (Université Paris-Est Créteil Val de Marne) о мобилности студената, наставника и административног особља између Факултета за менаџмент и економију из Париза и Факултета организацоних наука. У току прве две године трајања споразума остварено је укупно 18 мобилности између две институције, док је у новом циклусу финансирања за сада реализовано 6. Ана Мегрелишвили, из канцеларије за финансијску подршку Еразмус+ мобилности UPEC-а је представила Универзитет, а професорка Одил Солник Факултет. Оне су током својих презентација представиле могућности за мобилност и позвале студенте да се пријављују за размену у следећој школској години. Презентација.

Са партнерског Факултета организације и информатике (ФОИ) из Вараждина, у дводневној посети Факултету било је 45 студената и запослених. Студенти су ученици треће године основних и прве године мастер студија студијског програма Економика предузетништва. Колегинице Изабела Олетић Тушек, руководилац Канцеларије за међународну сарадњу, представила је ФОИ, а Ромина Кучар, стручни сарадник у Центру за подршку студентима и развој каријера је говорила о сарадњи коју ФОИ остварује са компанијама. Презентације можете погледати овде: ФОИ1 и ФОИ2.

dsc_0160 dsc_0147

Француски институт у Србији сваке године промовише студије у Француској и стипендије Владе Републике Француске. Ове године испред Амбасаде Републике Француске, присутне је поздравио и обратио се аташе за сарадњу, г. Бертaн Мије, након чега су гђа Весна Адамовић и гђа Сандра Елезовић представиле програме које финансира Р. Француска. Презентација.

Испред Немачке службе за академску размену – DAAD, о могућностима за студирање и усавршавање у Немачкој говорила је гђа Данијела Павлица. Презентација.

У оквиру Међународног инфо дана, одржана је Радионица: „Како се пријавити за Еразмус+ размену?“, за коју је владало велико интересовање студената. Радионицу су одржали Бојана Ивановић, стручни сарадник за међународну сарадњу, Исидора Јанић, Ања Метић и Марко Зубер, студенти који су провели семестар или годину на размени на Универзитету у Источном Паризу у Француској. Током два сата трајања радионице, представљени су концепти мобилности у оквиру Еразмус+ програма, области размене за студенте ФОН-а, висине стипендија, преглед мобилности из 2016/17. и 2017/18. школске године, списак институција на којима студенти и запослени Факултета могу или су могли до сада да иду на размену, као и сам концепт припреме документације и пријаве на платформу МОБИОН. Презентација.

Служби за међународну сарадњу и односе с јавношћу ФОН-а у организацији Међународног инфо дана помогли су студенти Исидора Јанић, Ања Метић, Марко Зубер, Милена Вујичић и Марина Цветковић. За фотографисање догађаја заслужна је студенткиња Ивана Петковић.