Почетна / Вести насловна страна / Студенти ФОН-а четврти у свету у пословној аналитици

Студенти ФОН-а четврти у свету у пословној аналитици

Студентски тим ФОН-а Андријана Бачевић, Немања Вилимоновић, Игор Дабић, Јаков Петровић и Дарко Дамњановић освојио је четврто место у финалу светског такмичења INFORMS OR & Analytics Student Team Competition. Тим ФОН-а је најбоље пласирани тим из Европе.

Такмичење се састојало у решавању реалног проблема који је задала компанија Principal®, а односи се на оптимизацију портфолија над подацима великих димензија. Спонзори такмичења су, поред компаније Principal®, и најпознатији произвођачи софтвера из области оптимизације. У финалу је учествовало најбољих 8 тимова, од укупно 28 тимова из целог света који су успели да испуне критеријуме такмичења и предложе решење проблема. Презентација решења је одржана у оквиру престижне конференције Conference on Business Analytics and Operations Research у Балтимору, Мериленд, САД, од 15. до 17. априла 2018. године.

Ментори тима су чланови Лабораторије за операциона истраживања „Јован Петрић“: проф. др Драгана Макајић-Николић, проф. др Марија Кузмановић и проф. др Гордана Савић, као и Душан Џамић члан Лабораторије за Математику.

Детаљне информације се могу наћи овде: http://connect.informs.org/oratc/home