Почетна / Вести насловна страна / Затворен је пети по реду ФОН Хакатон

Затворен је пети по реду ФОН Хакатон

Првог априла у вечерњим часовима, свечано је затворен пети по реду ФОН Хакатон, који су Удружење студената информатике ФОНИС и Истраживачко-развојни центар Факултета организационих наука реализовали у сарадњи са компанијом Телеком Србија.

Пројекат се састојао из два дела, Хакатона који представља двадесетчетворо часовно такмичење у програмирању и Tech Challenga-а, такмичења у осмишљавању технолошких иновација.

На отварању су се обратили доц. др Марко Петровић, продекан за научно-истраживачки рад ФОН-а; Милан Симић, извршни директор Телекома Србија за ИТ подршку и ИЦТ сервисе и Мома Ковачевић, председник удружења студената информатике „ФОНИС“.

dsc_0093 dsc_0091

„Задовољство ми је што ове године реализујемо пети по реду ФОН Хакатон и то у Истраживачко-развојном центру Факултета организационих наука. Поносан сам на чињеницу да смо успели да реализујемо како велике, тако и оне мање пројекте за годину и по дана колико Центар постоји. Ово је један од значајнијих студентских подухвата где се трудимо да будемо максимално укључени кроз менторски рад и пуну подршку. Ове године поред самог Истраживачко-развојног центра Факултета, подршку студентима пружа и компанија Телеком. Веома сам им захвалан што су препознали значај Хакатона  и што су створили амбијент да студенти дају најбоља решења. Сигуран сам да ће студенти својим идејама и знањем успети да развију решења која ће допринети унапређењу пословања компаније Телеком“ – доц. др Марко Петровић, продекан за научно-истраживачки рад ФОН-а.

„Сведоци смо да дигиталне технологије уносе драматичне промене у све области живота. Kако бисмо као друштво могли да одговоримо на тако динамичан процес, неопходно је да инвестирамо пре свега у знање. Телеком Србија је путем програма које покреће и кроз сарадњу са партнерима настојао да подстакне процес практичне примене стечених знања и побуђивање предузетничког духа. Верујемо да је то прави пут ка креирању културе иновирања и стварања нових вредности, док  је стално унапређивање образовања нужан предуслов на том путу“ -  изјавио је Милан Симић, извршни директор Телекома Србија за ИТ подршку и ИЦТ сервисе. 

Такмичари су уложили много труда и показали су изузетне идеје и креативна решења. На великом финалу ФОН Хакатона, коме су присуствовали запослени Факултета организационих наука, представници компаније Телеком Србија и доменски експерти, најбољих шест тимова је презентовало решења Хакатона, док су најбоља три тима приказивали своје идеје осмишљене на Tech Challenga-у. Стручни жири није имао нимало лак посао да одабере победничка решења.

dsc_0089

Победници такмичарског дела Хакатон су студенти Рачунарског факултета у тиму RAFx, који су направили апликацију за праћење, предвиђање и растерећење базних станица пре, током и након завршетка EXIT фестивала у Новом Саду. Друго место освојио је тим Java Swingers са Електротехничког факултета, док се на трећем месту нашао тим Will code for food, који су чинили студенти са Факултета организационих наука, Метрополитена и Високе ИЦТ школе.

Тема на Tech Challenge-у је била “Персонализуј Миленијалца”, а са идејом како треба персонализовати телекомуникациони сервис за циљну групу миленијалце, победио је United team са Факултета организационих наука. Друго и треће место припало је тимовима Tech Warriors  и Demings’ са Факултета организационих наука.

dsc_0087 dsc_0085

Ове године је био рекордан број пријављених тимова – 60 тимова са више угледних образовних институција. Преко 220 студената показало је интересовање да искаже креативност и стечено знање у решавању задатих изазова. Спонзори овогодишњег Хакатона били су Coca-Cola Hellenic, Соко Штарк и Nestle.