Početna / Vesti naslovna strana / Zatvoren je peti po redu FON Hakaton

Zatvoren je peti po redu FON Hakaton

Prvog aprila u večernjim časovima, svečano je zatvoren peti po redu FON Hakaton, koji su Udruženje studenata informatike FONIS i Istraživačko-razvojni centar Fakulteta organizacionih nauka realizovali u saradnji sa kompanijom Telekom Srbija.

Projekat se sastojao iz dva dela, Hakatona koji predstavlja dvadesetčetvoro časovno takmičenje u programiranju i Tech Challenga-a, takmičenja u osmišljavanju tehnoloških inovacija.

Na otvaranju su se obratili doc. dr Marko Petrović, prodekan za naučno-istraživački rad FON-a; Milan Simić, izvršni direktor Telekoma Srbija za IT podršku i ICT servise i Moma Kovačević, predsednik udruženja studenata informatike „FONIS“.

dsc_0093 dsc_0091

„Zadovoljstvo mi je što ove godine realizujemo peti po redu FON Hakaton i to u Istraživačko-razvojnom centru Fakulteta organizacionih nauka. Ponosan sam na činjenicu da smo uspeli da realizujemo kako velike, tako i one manje projekte za godinu i po dana koliko Centar postoji. Ovo je jedan od značajnijih studentskih poduhvata gde se trudimo da budemo maksimalno uključeni kroz mentorski rad i punu podršku. Ove godine pored samog Istraživačko-razvojnog centra Fakulteta, podršku studentima pruža i kompanija Telekom. Veoma sam im zahvalan što su prepoznali značaj Hakatona  i što su stvorili ambijent da studenti daju najbolja rešenja. Siguran sam da će studenti svojim idejama i znanjem uspeti da razviju rešenja koja će doprineti unapređenju poslovanja kompanije Telekom“ – doc. dr Marko Petrović, prodekan za naučno-istraživački rad FON-a.

„Svedoci smo da digitalne tehnologije unose dramatične promene u sve oblasti života. Kako bismo kao društvo mogli da odgovorimo na tako dinamičan proces, neophodno je da investiramo pre svega u znanje. Telekom Srbija je putem programa koje pokreće i kroz saradnju sa partnerima nastojao da podstakne proces praktične primene stečenih znanja i pobuđivanje preduzetničkog duha. Verujemo da je to pravi put ka kreiranju kulture inoviranja i stvaranja novih vrednosti, dok  je stalno unapređivanje obrazovanja nužan preduslov na tom putu“ -  izjavio je Milan Simić, izvršni direktor Telekoma Srbija za IT podršku i ICT servise. 

Takmičari su uložili mnogo truda i pokazali su izuzetne ideje i kreativna rešenja. Na velikom finalu FON Hakatona, kome su prisustvovali zaposleni Fakulteta organizacionih nauka, predstavnici kompanije Telekom Srbija i domenski eksperti, najboljih šest timova je prezentovalo rešenja Hakatona, dok su najbolja tri tima prikazivali svoje ideje osmišljene na Tech Challenga-u. Stručni žiri nije imao nimalo lak posao da odabere pobednička rešenja.

dsc_0089

Pobednici takmičarskog dela Hakaton su studenti Računarskog fakulteta u timu RAFx, koji su napravili aplikaciju za praćenje, predviđanje i rasterećenje baznih stanica pre, tokom i nakon završetka EXIT festivala u Novom Sadu. Drugo mesto osvojio je tim Java Swingers sa Elektrotehničkog fakulteta, dok se na trećem mestu našao tim Will code for food, koji su činili studenti sa Fakulteta organizacionih nauka, Metropolitena i Visoke ICT škole.

Tema na Tech Challenge-u je bila “Personalizuj Milenijalca”, a sa idejom kako treba personalizovati telekomunikacioni servis za ciljnu grupu milenijalce, pobedio je United team sa Fakulteta organizacionih nauka. Drugo i treće mesto pripalo je timovima Tech Warriors  i Demings’ sa Fakulteta organizacionih nauka.

dsc_0087 dsc_0085

Ove godine je bio rekordan broj prijavljenih timova – 60 timova sa više uglednih obrazovnih institucija. Preko 220 studenata pokazalo je interesovanje da iskaže kreativnost i stečeno znanje u rešavanju zadatih izazova. Sponzori ovogodišnjeg Hakatona bili su Coca-Cola Hellenic, Soko Štark i Nestle.