Почетна / Вести насловна страна / Други дан Симпозијума у знаку округлих столова

Други дан Симпозијума у знаку округлих столова

У оквиру 16. Међународног симпозијума SymOrg -a у организацији Факултета организационих наука, данас  су одржана три округла стола о дигитализацији.

Првим огруглим столом на тему Current state and future prospects of Serbian digitalization модерирао је Бранислав Вујовић, New Frontier Group, Austria, а у улози панелиста били су Бранко Ружић, министар за државну управу и локалну самоуправу; Милан Симић, извршни директор за IT и ICT сервисе у компанији Телеком Србија; доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за IT и е-управу и Ненад Пауновић, директор тима за IT и предузeтништво из кабинета Председника Владе.

ministar-ruzic-okrugli-sto-fon

На округлом столу се разговарало о важним питањима у дигиталној економији и променама које она доноси клијентима, компанијама, администрацији, а и друштву у целини. Фокус је био на вредности које доноси дигитална економија, како их препознати и дефинисати. Панелисти су се потрудили да дају одговоре на питања која се тичу шанси Србије и да ли Србија иде у правом смеру када је у питању дигитална трансформација. Које су предности, а које слабости бржег напретка дигитализације, као и на многа друга питања.

„Дигитализација је приоритет ове Владе. Потребни су нови регистри да би се увела дигитализација, како би грађани и корисници били у центру пажње, а Држава прави сервис грађана“ – рекао је министар Ружић.

Други округли сто на тему When E-procurement does (not) mean better procurement водио је Предраг Јовановић, директор Управе за јавне набавке у Влади Републике Србије, а у улози панелиста нашли су се: Сашо Матас, директор Дивизије за развој система јавних набавки, Министарство за управу, Влада Републике Словеније; Милош Јовић, директор Дивизије за развој система јавних набавки, Канцеларија за јавне набавке, Србија; Деан Фиркељ, консултатн из Хрватске и др Сандра Дамијан, Истраживачки центар Економског Факултета у Љубљани, Словенија.

SONY DSC

Будући да су учесници округлог стола били из региона занимљиво је било чути како се решавају проблеми у пракси везани за дигитализацију у области јавних набавки.

Трећи округли сто је окупио дипломиране студенте Факултета организационих наука који се налазе на високим позицијама у водећим компанијама у Србији. Проф. др Младен Чуданов отворио је тему Redefining knowledge and skills in the digital environment, а панелисти су били представници академске заједнице проф. др Иванка Поповић, проректор Универзитета у Београду; проф. др Миладин Костић, ректор универзитета у Новом Пазару; Михаило Весовић, саветник Председника ПКС и др Душан Вујошевић, асистент, Универзитет Унион. Поред панелиста из академске заједнице у истој улози нашли су се и представници корпоративног сектора: Маша Лалић, директор људских ресурса, Generali осигурање; Горана Голубовић Вуксановић, директор корпоративних комуникација, MK Group; Сузана Маровић, директор Сектора за развој, Telekom Srbija, Јована Дачковић, експерт за развој талената Coca-Cola Hellenic и Драгана Стојановић, Сектор за људске ресурсе, Air Serbia.

SONY DSC

Покренуло се питање формалног и неформалног образовања, које постоји већ дуже време. Представници академске заједнице су указали и да многи програми на Универзитету желе да сачувају ексклузивност и да смо нетолерантни према мултидисциплинарним програмима. То је разлог због којег је потребно редефинисати програме. Са друге стране представници компанија говорили су о знању и вештинама које очекују, а ретко добијају од дипломаца информационих технологија и менаџмента.

Сложили су се да је практично знање стечено током студија веома важно за развој појединаца и њиховог будућег напредовања у каријери.

„Немамо времена за спавање и даље смо веома традиционални. За бржи развој потребна су и већа улагања државе“ – изјавила је проф. др Иванка Поповић, проректор Универзитета у Београду.