Почетна / Вести насловна страна / Јачање капацитета јавне управе кроз FINAC ERASMUS+

Јачање капацитета јавне управе кроз FINAC ERASMUS+

Данас је у ректорату одржана конференција за штампу поводом представљања резултата ЕRASMUS+ пројекта „Развој курикулума из области финансијског менаџмента, рачуноводства и финансијске контроле у циљу јачања капацитета јавне управе“, коофинансираног од стране извршне агенције Европске комисије.  На данашњој конференцији говорили су министар државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС), Бранко Ружић, проф. др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду и проф. др Милија Сукновић, декан Факултета организационих наука (ФОН).

Пројекат подразумева четири акредитована програма за мастер студије, на четири факултета – Факултету организационих наука, Државном универзитету у Новом Пазару, Економском факултету у Kрагујевцу и на Факултету за економију, финансије и администрацију (ФЕФА). Прва година има 103 полазника, који већ раде у јавној управи, а желе, и као професионални изазов виде ширење својих знаја о овим областима. ФОН је уписао 35 полазника из државних служби.

      dsc_4040                   dsc_3994v1

„Оно што је значајно јесте да се успешност јавне администрације не може директно мерити кроз профит, као што је то случај у привреди, али индиректно напредак друштва и економије једне земље у великој мери зависе од подршке коју држава, кроз своју управу, пружа грађанима и привреди“ – рекао је министар Ружић.

Министар је навео да је држава свесна да развој система није могућ без развоја кадровских потенцијала који креирају и утичу на систем који чине.

„Kада говоримо о реформама које спроводимо, говорим и о томе да мењамо менталитет и однос државних и локалних службеника према послу. Отуда и значај и вредност програма FINAC ERASMUS+, који има за циљ да ојача капацитете запослених у јавној управи, како на централном тако и на локалном нивоу.

Хвала Програму ERASMUS+, факултетима што су увидели значај реформи јавне управе и што је најважније, желим пуно успеха свим полазницима“ – додао је министар Бранко Ружић.

„Част ми је и задовољство што је Београдски универзитет кординатор овог пројекта, који доприноси приближавању ЕУ. Пројекат ERASMUS+ има велики значај за Универзитет и представља добру праксу рада између државних органа и универзитета. Подржавање кадрова, подршка њиховом унапређењу, као и подршка промене друштва су неке од предности који ће овај пројекат донети. Циљ самог пројекта јесте  унапређење услова за образовање кадрова који су већ у пракси, као и младих у редовном систему школовања“ – изјавила је проф. др Иванка Поповић, ректор Универзитета у Београду.

Декан ФОН-а, проф. др Милија Сукновић се обратио речима:

„Уговор о сарадњи између ФОН-а и МДУСЛ постоји од 2012. године, а овим чином – увођењем новог мастер академског програма досадашњу успешну сарадњу смо подигли на виши ниво.

dsc_4036

Програм подразумева интерактивну наставу врхунских домаћих и иностраних експерата из области интерне контроле, јавних финансија, програмског буџетирања и досприноси јачању капацитета запослених у јавној управи.

Сигурни смо у успешну реализацију поменутог студијског програма, јасних исхода, као и циљева и компетенција свршених студената овог студијског програма, а самим тим и у наставак успешне сарадње ФОН-а и Министарства“.