Početna / Vesti naslovna strana / Jačanje kapaciteta javne uprave kroz FINAC ERASMUS+

Jačanje kapaciteta javne uprave kroz FINAC ERASMUS+

Danas je u rektoratu održana konferencija za štampu povodom predstavljanja rezultata ERASMUS+ projekta „Razvoj kurikuluma iz oblasti finansijskog menadžmenta, računovodstva i finansijske kontrole u cilju jačanja kapaciteta javne uprave“, koofinansiranog od strane izvršne agencije Evropske komisije.  Na današnjoj konferenciji govorili su ministar državne uprave i lokalne samouprave (MDULS), Branko Ružić, prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu i prof. dr Milija Suknović, dekan Fakulteta organizacionih nauka (FON).

Projekat podrazumeva četiri akreditovana programa za master studije, na četiri fakulteta – Fakultetu organizacionih nauka, Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu i na Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA). Prva godina ima 103 polaznika, koji već rade u javnoj upravi, a žele, i kao profesionalni izazov vide širenje svojih znaja o ovim oblastima. FON je upisao 35 polaznika iz državnih službi.

      dsc_4040                   dsc_3994v1

„Ono što je značajno jeste da se uspešnost javne administracije ne može direktno meriti kroz profit, kao što je to slučaj u privredi, ali indirektno napredak društva i ekonomije jedne zemlje u velikoj meri zavise od podrške koju država, kroz svoju upravu, pruža građanima i privredi“ – rekao je ministar Ružić.

Ministar je naveo da je država svesna da razvoj sistema nije moguć bez razvoja kadrovskih potencijala koji kreiraju i utiču na sistem koji čine.

„Kada govorimo o reformama koje sprovodimo, govorim i o tome da menjamo mentalitet i odnos državnih i lokalnih službenika prema poslu. Otuda i značaj i vrednost programa FINAC ERASMUS+, koji ima za cilj da ojača kapacitete zaposlenih u javnoj upravi, kako na centralnom tako i na lokalnom nivou.

Hvala Programu ERASMUS+, fakultetima što su uvideli značaj reformi javne uprave i što je najvažnije, želim puno uspeha svim polaznicima“ – dodao je ministar Branko Ružić.

„Čast mi je i zadovoljstvo što je Beogradski univerzitet kordinator ovog projekta, koji doprinosi približavanju EU. Projekat ERASMUS+ ima veliki značaj za Univerzitet i predstavlja dobru praksu rada između državnih organa i univerziteta. Podržavanje kadrova, podrška njihovom unapređenju, kao i podrška promene društva su neke od prednosti koji će ovaj projekat doneti. Cilj samog projekta jeste  unapređenje uslova za obrazovanje kadrova koji su već u praksi, kao i mladih u redovnom sistemu školovanja“ – izjavila je prof. dr Ivanka Popović, rektor Univerziteta u Beogradu.

Dekan FON-a, prof. dr Milija Suknović se obratio rečima:

„Ugovor o saradnji između FON-a i MDUSL postoji od 2012. godine, a ovim činom – uvođenjem novog master akademskog programa dosadašnju uspešnu saradnju smo podigli na viši nivo.

dsc_4036

Program podrazumeva interaktivnu nastavu vrhunskih domaćih i inostranih eksperata iz oblasti interne kontrole, javnih finansija, programskog budžetiranja i dosprinosi jačanju kapaciteta zaposlenih u javnoj upravi.

Sigurni smo u uspešnu realizaciju pomenutog studijskog programa, jasnih ishoda, kao i ciljeva i kompetencija svršenih studenata ovog studijskog programa, a samim tim i u nastavak uspešne saradnje FON-a i Ministarstva“.