Почетна / Вести насловна страна / Престижне награде за иновације у области Јава технологија додељене проф. др Зорану Шеварцу

Престижне награде за иновације у области Јава технологија додељене проф. др Зорану Шеварцу

И ове године током највеће и најутицајније конференције која се бави Јава технологијама Oracle Code One у Сан Франциску,  додељене су награде за иновације у области  Јава технологија.

Проф. др Зоран Шеварац као вишегодишњи члан Net Beans заједнице и иницијални комитер приликом преласка пројекта у Apache https://wiki.apache.org/incubator/NetBeansProposal , био је у групи која је примила награду. Видео са доделе Duke’s Choice Award награда можете да погледате на следећем линку https://twitter.com/OracleDevs/status/1054867200144601088 .

Међу добитницима награде Duke’s Choice Award за најиновативнији софтвер на Јава платформи, ове године  био је и Apache Net Beans пројекат, један од 3 главна развојна окружења за Јава-у, који је пре две године започео прелазак из компаније Оracle у највећу фондацију за развој отвореног софтвера Apache Foundation

https://blogs.oracle.com/java/announcing-2018-dukes-choice-award-winners

Бројни студенти ФОН-а учествовали су у активностима око Net Beans пројекта кроз изборне предмете и ван-наставне активности, и на тај начин ФОН је дао допринос успеху и развоју једног од најзначајнијих алата за развој софтвера који користи и James Gosling, творац Јава језика.

dukeaward1

Поред ове награде професор Шеварац добио је награду за најзначајнији Јава технолошки стандард (Most Significan JSR) за рад на развоју Јава стандарда за рачунарску визију помоћу машинског учења (Visual Recognition API). Професор Шеварац је један од покретача рада на овом стандарду и један од вођа експертске групе која ради на развоју овог стандарда у оквиру званичне организације са стандардизацију Јава технологија Java Community Process (JCP) http://www.jcp.org .

Јава технологије обухватају читав екосистем око програмског језика Јава са пратећим алатима и технолошким стандардима, које користи 12 милиона програмера широм света и покреће све врсте апликација од мобилних и интелигентних уређаја, преко пословног софтвера до свемирских истраживачких мисија.