Почетна / Вести насловна страна / INFORMS OR & Analytics Student Team Competition 2019

INFORMS OR & Analytics Student Team Competition 2019

Студенти Факултета организационих наука пласирали су се по други пут у финале светског такмичења INFORMS OR & Analytics Student Team Competition које организује водећа међународна асоцијација за операциона истраживања и пословну аналитику – INFORMS. Чланове тима чине: Андријана Бачевић, Немања Вилимоновић, Дарко Дамњановић – студенти мастер студија студијског програма Пословна аналитика, Јаков Петровић – студент мастер студија студијског програма Информациони системи и технологије и Драгољуб Ђурић – студент четврте године основних студија студијског програма Информациони системи и технологије.

Студенти су решавали реалан проблем који је задала компанија General Motors, а односи се на креирање логистичке мреже за доставу возила са акцентом на укључивање аутономних возила коришћењем оптимизационог модела чији је циљ минимизација укупних трошкова. Спонзори такмичења су, поред компаније General Motors, и најпознатији светски произвођачи софтвера за операциона истраживања и пословну аналитику. Иако су имали могућост да користе софтвере који су организатори такмичења обезбедили, студенти су направили сопствено софтверско решење за оптимизацију и симулацију задатог проблема. Тиме су поред захтеваних знања из области операционих истраживања и пословне аналитике, показали и висок ниво информатичких знања и способности које су стекли на Факултету организационих наука.

Од преко 290 пријављених екипа из 25 земаља, 14 екипа је успело да испуни задате захтеве. Након два круга оцењивања, рецензенти из реда истраживача, универзитетских професора, чланова INFORMS и представника компаније General Motors су изабрали шест финалиста међу којима је и екипа студената Факултета организационих наука. Финале такмичења се одржава на конференцији INFORMS Conference on Business Analytics and Operations Research у Остину, Тексас, САД, од 14. до 16. априла 2019. године.

Ментори тима су чланови Лабораторије за операциона истраживања „Јован Петрић“: проф. др Милан Станојевић, проф. др Гордана Савић, проф. др Драгана Макајић-Николић и проф. др Марија Кузмановић као и Душан Џамић члан Лабораторије за Математику, Факултета организационих наука.