Почетна / Вести насловна страна / Одржан Међународни инфо дан 2019

Одржан Међународни инфо дан 2019

У среду, 27. марта 2019. године на Факултету организационих наука одржан је осми Међународни инфо дан са циљем да информише студенте основних, мастер и докторских студија, наставнике, сараднике и ненаставно особље о постојећим програмима размене, могућностима финансирањa мобилности, наставка студија, обављања праксе, усавршавањa и спровођење истраживања у иностранству. Учесници програма били су представници Фондације Темпус, Универзитета у Београду, Француског института у Србији, Немачке службе за академску размену, затим представници партнерских универзитета: Свеучилишта у Загребу – Факултета организације и информатике, Универзитета у Стокхолму – Стокхолмске пословне школе и Универзитета у Жилинама – Факултета за менаџмент и информатику, као и студентских организација AIESEC и ESTIEM.

Догађај је отворила проф. др Сања Маринковћ, продеканка за међународну сарадњу која је поздравила све учеснике Међународног инфо дана и захвалила им се што су се одазвали позиву да представе своје програме, а охрабрила је студенте да постављају питања и добију што више информација о могућностима које су им на располагању током и након студија.

dsc_0149_r dsc_0212_r

У првом делу програма, своје презентације имали су Софија Петровић из Фондације Темпус која је представила програме размене Еразмус+ и Цепус, затим заједничке Еразмус Мундус мастер студије и Еуропас документе корисне студентима који аплицирају за неки од ових програма. Колега Душан Бугарски из Сектора за међународну и међууниверзитетску сарадњу Универзитета у Београду представио је МОБИОН платформу као алат за пријаву Еразмус+ мобилности за студенте Универзитета у Београду. Испред Немачке службе за академску размену – ДААД, Далиборка Малданер је говорила о могућностима за студирање и усавршавање у Немачкој, а испред Француског института у Србији, Сандра Елезовић и Весна Адамовић представиле су стипендије које додељује Влада Републике Француске за студирање у Француској.

Партнерски универзитети су имали своје презентације у другом делу програма. Универзитет у Стокхолму и Стокхолмску пословну школу представио је професор Нишант Кумар. Професор је говорио о животу студената у Шведској и могућностима за учествовање у летњим школама и Глобалној недељи која се традиционално одржава у мају сваке године на Стокхолмској пословној школи. Универзитет у Жилинама и Факултет за менаџмент и информатику представио је професор Петер Мартон. Професор је говорио о могућностима студената да проведу један или два семестра на размени у Словачкој и погодностима које су Еразмус студентима на располагању. Професори Кумар и Мартон су током ове недеље боравили на ФОН-у у оквру своје Еразмус+ размене наставника, тако да су студенти слушали њихова предавања и током редовне наставе. У овом делу програма, своју презентацију су имали и партери из Хрватске, Факултет организације и информатике (ФОИ) из Вараждина. Током ове недеље, 47 студената и запослених ФОИ-а су боравили у тродневној студијској посети ФОН-у где су учествовали у бројним активностима које су за њих организоване.

dsc_0079_r dsc_0118_r

У трећем сегменту Инфо дана организована је Радионица – „Како се пријавити за Еразмус+ размену?“. Радионицу су одржали Бојана Ивановић, сарадник и Марко Зубер, практикант у Служби за међународну сарадњу Факултета. Током два сата трајања радионице, представљени су концепти мобилности у оквиру Еразмус+ програма, области размене за студенте ФОН-а, висине стипендија, преглед мобилности из 2016/17, 2017/18. и 2018/19. школске године, списак институција на којима студенти и запослени Факултета могу или су могли до сада да иду на размену, као и сам концепт припреме документације и пријаве на платформу МОБИОН. Студенти су показали велико интересовање за ову радионицу. Своја искуства са размене са њима су поделили студенти који су већ учествовали у програмима мобилности и то: Бојана Бакић, која је провела годину дана на Универзитету у Глазгову у Шкотској, Ања Ђуровић, која је провела један семестар на Мидлсекс Универзитету у Великој Британији и један семстар на Берлинској школи економије и права у Немачкој, Милица Марковић, која је провела један семестар на Малардален Универзитету у Шведској и Наташа Вратоњић, која је провела семестар на Државном Универзитету у Плоцку, Пољска.

Током целог трајања догађаја, своје штандове у холу Факултета имали су: ФОН, Фондација Темпус, Француски институт у Србији, Свеучилиште у Загребу – Факултет организације и информатике, Универзитет у Жилинама – Факултет за менаџмент и информатику и студентске организације AIESEC и ESTIEM. Заинтересовани студенти су на штандовима учесника могли додатно да се информишу о програмима који нуде. На штанду ФОН-а информације о мобилности, процедури за пријаву и својим искуствима давале су студенткиње Бојана Бакић и Наташа Вратоњић.

У организацији Међународног инфо дана Служби за међународну сарадњу помогли су студенти Марко Зубер, Ања Метић, Ана Пармаковић и Ања Ђуровић. За фотографисање догађаја заслужна је студенткиња Ивана Петковић.