Početna / Vesti naslovna strana / Održan Međunarodni info dan 2019

Održan Međunarodni info dan 2019

U sredu, 27. marta 2019. godine na Fakultetu organizacionih nauka održan je osmi Međunarodni info dan sa ciljem da informiše studente osnovnih, master i doktorskih studija, nastavnike, saradnike i nenastavno osoblje o postojećim programima razmene, mogućnostima finansiranja mobilnosti, nastavka studija, obavljanja prakse, usavršavanja i sprovođenje istraživanja u inostranstvu. Učesnici programa bili su predstavnici Fondacije Tempus, Univerziteta u Beogradu, Francuskog instituta u Srbiji, Nemačke službe za akademsku razmenu, zatim predstavnici partnerskih univerziteta: Sveučilišta u Zagrebu – Fakulteta organizacije i informatike, Univerziteta u Stokholmu – Stokholmske poslovne škole i Univerziteta u Žilinama – Fakulteta za menadžment i informatiku, kao i studentskih organizacija AIESEC i ESTIEM.

Događaj je otvorila prof. dr Sanja Marinkovć, prodekanka za međunarodnu saradnju koja je pozdravila sve učesnike Međunarodnog info dana i zahvalila im se što su se odazvali pozivu da predstave svoje programe, a ohrabrila je studente da postavljaju pitanja i dobiju što više informacija o mogućnostima koje su im na raspolaganju tokom i nakon studija.

dsc_0149_r dsc_0212_r

U prvom delu programa, svoje prezentacije imali su Sofija Petrović iz Fondacije Tempus koja je predstavila programe razmene Erazmus+ i Cepus, zatim zajedničke Erazmus Mundus master studije i Europas dokumente korisne studentima koji apliciraju za neki od ovih programa. Kolega Dušan Bugarski iz Sektora za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Beogradu predstavio je MOBION platformu kao alat za prijavu Erazmus+ mobilnosti za studente Univerziteta u Beogradu. Ispred Nemačke službe za akademsku razmenu – DAAD, Daliborka Maldaner je govorila o mogućnostima za studiranje i usavršavanje u Nemačkoj, a ispred Francuskog instituta u Srbiji, Sandra Elezović i Vesna Adamović predstavile su stipendije koje dodeljuje Vlada Republike Francuske za studiranje u Francuskoj.

Partnerski univerziteti su imali svoje prezentacije u drugom delu programa. Univerzitet u Stokholmu i Stokholmsku poslovnu školu predstavio je profesor Nišant Kumar. Profesor je govorio o životu studenata u Švedskoj i mogućnostima za učestvovanje u letnjim školama i Globalnoj nedelji koja se tradicionalno održava u maju svake godine na Stokholmskoj poslovnoj školi. Univerzitet u Žilinama i Fakultet za menadžment i informatiku predstavio je profesor Peter Marton. Profesor je govorio o mogućnostima studenata da provedu jedan ili dva semestra na razmeni u Slovačkoj i pogodnostima koje su Erazmus studentima na raspolaganju. Profesori Kumar i Marton su tokom ove nedelje boravili na FON-u u okvru svoje Erazmus+ razmene nastavnika, tako da su studenti slušali njihova predavanja i tokom redovne nastave. U ovom delu programa, svoju prezentaciju su imali i parteri iz Hrvatske, Fakultet organizacije i informatike (FOI) iz Varaždina. Tokom ove nedelje, 47 studenata i zaposlenih FOI-a su boravili u trodnevnoj studijskoj poseti FON-u gde su učestvovali u brojnim aktivnostima koje su za njih organizovane.

dsc_0079_r dsc_0118_r

U trećem segmentu Info dana organizovana je Radionica – „Kako se prijaviti za Erazmus+ razmenu?“. Radionicu su održali Bojana Ivanović, saradnik i Marko Zuber, praktikant u Službi za međunarodnu saradnju Fakulteta. Tokom dva sata trajanja radionice, predstavljeni su koncepti mobilnosti u okviru Erazmus+ programa, oblasti razmene za studente FON-a, visine stipendija, pregled mobilnosti iz 2016/17, 2017/18. i 2018/19. školske godine, spisak institucija na kojima studenti i zaposleni Fakulteta mogu ili su mogli do sada da idu na razmenu, kao i sam koncept pripreme dokumentacije i prijave na platformu MOBION. Studenti su pokazali veliko interesovanje za ovu radionicu. Svoja iskustva sa razmene sa njima su podelili studenti koji su već učestvovali u programima mobilnosti i to: Bojana Bakić, koja je provela godinu dana na Univerzitetu u Glazgovu u Škotskoj, Anja Đurović, koja je provela jedan semestar na Midlseks Univerzitetu u Velikoj Britaniji i jedan semstar na Berlinskoj školi ekonomije i prava u Nemačkoj, Milica Marković, koja je provela jedan semestar na Malardalen Univerzitetu u Švedskoj i Nataša Vratonjić, koja je provela semestar na Državnom Univerzitetu u Plocku, Poljska.

Tokom celog trajanja događaja, svoje štandove u holu Fakulteta imali su: FON, Fondacija Tempus, Francuski institut u Srbiji, Sveučilište u Zagrebu – Fakultet organizacije i informatike, Univerzitet u Žilinama – Fakultet za menadžment i informatiku i studentske organizacije AIESEC i ESTIEM. Zainteresovani studenti su na štandovima učesnika mogli dodatno da se informišu o programima koji nude. Na štandu FON-a informacije o mobilnosti, proceduri za prijavu i svojim iskustvima davale su studentkinje Bojana Bakić i Nataša Vratonjić.

U organizaciji Međunarodnog info dana Službi za međunarodnu saradnju pomogli su studenti Marko Zuber, Anja Metić, Ana Parmaković i Anja Đurović. Za fotografisanje događaja zaslužna je studentkinja Ivana Petković.