Почетна / Вести насловна страна / Студенти ФОН-а четврти у свету у пословној аналитици

Студенти ФОН-а четврти у свету у пословној аналитици

Студентски тим ФОН-а: Андријана Бачевић, Немања Вилимоновић, Јаков Петровић, Дарко Дамњановић и Драгољуб Ђурић освојио је четврто место у финалу светског такмичења INFORMS OR & Analytics Student Team Competition.

druga

На такмичење се пријавило преко 290 тимова из целог света. У финалу је учествовало 6 од 14 тимова који су успели да испуне критеријуме такмичења и предложе решење проблема који је задала компанија General Motors. Проблем се односио на креирање логистичке мреже за доставу возила и одређивање оптималних рута између преко 70 фабрика и дистрибутера и више од 20000 дилера. Акценат је требало ставити и на укључивање аутономних возила. Постављени проблем, који обухвата транспорт око 29000 возила дневно, требало је решити коришћењем оптимизационог модела чији је циљ минимизација укупних трошкова. Презентација решења је одржана у оквиру престижне конференције INFORMS Conference on Business Analytics and Operations Research у Остину, Тексас, САД, од 14. до 16. априла 2019. године.

treca

Ментори тима су чланови Лабораторије за операциона истраживања „Јован Петрић“: проф. др Милан Станојевић, проф. др Гордана Савић проф. др Драгана Макајић-Николић, проф. др Марија Кузмановић, као и Душан Џамић члан Лабораторије за Математику.

Честитамо свим учесницима финалног такмичења!

 cetvrta2