Почетна / Вести насловна страна / Затворен је шести по реду ФОН Хакатон

Затворен је шести по реду ФОН Хакатон

У недељу је затворен шести по реду „ФОН Хакатон”, који су организовали Удружење студената информатике ФОНИС и Истраживачко-развојни центар (ИРЦ) Факултета организационих наука у сарадњи са компанијом Сага.

Пројекат се састојао из два дела: Хакатона, који представља двадесетчетворочасовно такмичење у програмирању и Tech Challenga, где је фокус на осмишљавању технолошких иновација. На основу победничког решења Tech Chalenge-a формирала се тема Хакатона.

grupna-tc

Тема Tech Challenge-а била je „Примена ИКТ-а за унапређење безбедности у великим градовима”.  Победнички тим Random_state са Факултета организационих наука предложио је мапирање Београда у зоне у складу са нивоом алергена у ваздуху, са циљем да помогне грађанима који пате од неког облика алергијa. Друго и треће место припало је тимовима 404 Name not found и JAMS са Факултета организационих наука.

1-tc

Победник такмичарског дела Хакатона, је тим Git Gud, кога чине студенти са Рачунарског факултета, а развио је апликацију за планирање рута којом би корисник могао да се креће, а да се притом најмање изложи загађености ваздуха. Друго место освојио jе тим RAFx са Рачунарског факултета, док се на трећем месту нашао тим Parasaurolofulusi са Факултета организационих наука. Такмичари су уложили много труда и показали су изузетне идеје и креативна решења. Стручни жири није имао нимало лак задатак да одабере победничка решења.

1-hakaton

Финалу су присуствовали доц. др Марко Петровић, продекан за научно-истраживачки рад ФОН-а; Ана Миличевић, стручни сарадник ИРЦ-а; Милан Јевтић, директор дивизије Софтверска решења у компанији Сага; Иван Бојичић, директор функције софтверска решења за Јавни сектор у компанији Сага; запослени Факултета организационих наука, представници компаније Сага, доменски експерти и ментори.

2-tc 2-hakaton

“Импресионирани смо зрелошћу приступа, технолошким промишљањем, контекстуалним размишљањем, стављањем једног сложеног проблема пред некакав технолошки задатак, као и тиме шта сте успели да урадите за само 24 сата. При избору победника превагнула је, заправо, заокруженост решења, његова примењивост и потенцијал. Водили смо рачуна о томе како је изведено само решење – не само које су технологије коришћене, него и начин на које су коришћене и са којим циљем”, изјавио је Милан Јевтић, директор дивизије софтверска решења у компанији Сага.

3-tc 3-hakaton

Шести по реду ФОН Хакатон имао је за циљ да подстакне младе људе да примене своје знање у решавању конкретних примера из пословне праксе. Учесници су имали прилике да стекну корисна искуства, која ће им бити од великог значаја за напредак у каријери и професионално усавршавање.

Спонзори овогодишњег Хакатона били су Coca-Cola Hellenic, Јафа, Гранд кафа, Милфорд чај и Ionic Kiss.