Početna / Vesti naslovna strana / Zatvoren je šesti po redu FON Hakaton

Zatvoren je šesti po redu FON Hakaton

U nedelju je zatvoren šesti po redu „FON Hakaton”, koji su organizovali Udruženje studenata informatike FONIS i Istraživačko-razvojni centar (IRC) Fakulteta organizacionih nauka u saradnji sa kompanijom Saga.

Projekat se sastojao iz dva dela: Hakatona, koji predstavlja dvadesetčetvoročasovno takmičenje u programiranju i Tech Challenga-a, gde je fokus na osmišljavanju tehnoloških inovacija. Na osnovu pobedničkog rešenja Tech Chalenge-a formirala se tema Hakatona.

grupna-tc

Tema Tech Challenge-a bila je „Primena IKT-a za unapređenje bezbednosti u velikim gradovima”.  Pobednički tim Random_state sa Fakulteta organizacionih nauka predložio je mapiranje Beograda u zone u skladu sa nivoom alergena u vazduhu, sa ciljem da pomogne građanima koji pate od nekog oblika alergija. Drugo i treće mesto pripalo je timovima 404 Name not found i JAMS sa Fakulteta organizacionih nauka.

1-tc

Pobednik takmičarskog dela Hakatona, je tim Git Gud, koga čine studenti sa Računarskog fakulteta, a razvio je aplikaciju za planiranje ruta kojom bi korisnik mogao da se kreće, a da se pritom najmanje izloži zagađenosti vazduha. Drugo mesto osvojio je tim RAFx sa Računarskog fakulteta, dok se na trećem mestu našao tim Parasaurolofulusi sa Fakulteta organizacionih nauka. Takmičari su uložili mnogo truda i pokazali su izuzetne ideje i kreativna rešenja. Stručni žiri nije imao nimalo lak zadatak da odabere pobednička rešenja.

1-hakaton

Finalu su prisustvovali doc. dr Marko Petrović, prodekan za naučno-istraživački rad FON-a; Ana Miličević, stručni saradnik IRC-a; Milan Jevtić, direktor divizije Softverska rešenja u kompaniji Saga; Ivan Bojičić, direktor funkcije softverska rešenja za Javni sektor u kompaniji Saga; zaposleni Fakulteta organizacionih nauka, predstavnici kompanije Saga, domenski eksperti i mentori.

2-tc 2-hakaton

“Impresionirani smo zrelošću pristupa, tehnološkim promišljanjem, kontekstualnim razmišljanjem, stavljanjem jednog složenog problema pred nekakav tehnološki zadatak, kao i time šta ste uspeli da uradite za samo 24 sata. Pri izboru pobednika prevagnula je, zapravo, zaokruženost rešenja, njegova primenjivost i potencijal. Vodili smo računa o tome kako je izvedeno samo rešenje – ne samo koje su tehnologije korišćene, nego i način na koje su korišćene i sa kojim ciljem”, izjavio je Milan Jevtić, direktor divizije softverska rešenja u kompaniji Saga.

3-tc 3-hakaton

Šesti po redu FON Hakaton imao je za cilj da podstakne mlade ljude da primene svoje znanje u rešavanju konkretnih primera iz poslovne prakse. Učesnici su imali prilike da steknu korisna iskustva, koja će im biti od velikog značaja za napredak u karijeri i profesionalno usavršavanje.

Sponzori ovogodišnjeg Hakatona bili su Coca-Cola Hellenic, Jafa, Grand kafa, Milford čaj i Ionic Kiss.