THE ICES 2019. WORKSHOP

На Факултету организационих наука, од 9. до 11. октобра 2019. године, одржана су три скупа посвећена образовању о стандардизацији.

У среду, 9 октобра, одржано је предавање “Организације за стандардизацију студентима ФОН-а”, на коме су рад својих организација представили:

  • Belinda Cleeland, Руководилац сектора за истраживање и развој, Међународна организација за стандардзацију (енг. ‘’Internatonal Organization for Standardization – ISO’’), Женева, Швајцарска,
  • Jan-Henrik Tiedemann, Руководилац IEC Академије, Међународна електротехничка комисија (енг. ‘’International Electrotechnical Commission – IEC’’) Женева, Швајцарска,
  • Alessia Magliarditi, Едитор ИТУ Јоурнал, Координатор ITU Академије, Биро за стандардизацију, Међународна унија за информационе и комуникационе технологије (енг. ‘’International Telecommunication Union – ITU’’, , ‘’ITU Telecommunication Standardization Bureau – TSB’’) и
  • Erik Puskar, Представник групе за стандарде Националног института за стандарде и технологије Сједињених Америчких Држава (енг. ‘’National Institute of Standards and Technology – NIST’’ ), Сједињене Америчке Државе.

01

02

У четвртак, 10. октобра, одржан је годишњи скуп Међународне кооперације за образовање о стандардизацији (енг. ‘’International Cooperation for Education about Standardization – ICES’’). Скуп је отворио др Ненад Поповић, министар без портфеља у Влади Републике Србије, задужен за иновације и технолошки развој. У уводном делу, скупу су се обратили проф. др Сања Маринковић, Продекан за међународну сарадњу ФОН-а, проф. др Јован Филиповић, Шеф Катедре за менаџмент квалитета и стандардизацију ФОН-а, као и проф. др Ивана Мијатовић, председник Међународне кооперације за образовање о стандардизацији. Lorenza Jachia, Секретар Радне групе за регулаторну сарадњу и политике стандардизације Економске комисије за Европу Уједињених Нација, указала је на значај које образовање о стандардизацији има на глобалном нивоу. Cyrill Dirscherl, Координатор за политике стандардизације Европске комисије, говорио је о иницијативама и активностима Европске комисије у области образовања о стандардизацији и резултатима Акције 3 Иницијативе за стандардизацију Европске комисије (2016-2019). Говорећи о значају образовања о стандардизацији за будућност, господин John Walter, председник међународне организације ISO је истакао да су улога и значај стандардизације кључни за глобални економски развој.

03

04

05

У петак, 11. октобра одржан је Академски дан Светске кооперације за стандарде (енг. ‘’The World Standards Cooperation Academic Day 2019’’). Светску кооперацију за стандарде чине три међународне организације за стандардизацију: Међународна организација за стандардизацију (ISO), Међународна Електотехничка комисија (IEC), Међународне унија за информационе и комуникационе технологије (ITU). Циљ овогодишњег скупа је био да окупи еминентне истраживаче из области стандардизације и укаже на различите приступе и изазове у разумевању користи од примене стандарда. Inbal Marcovitch (енг. ‘’Standards Council of Canada – SCC’’) је указала различите приступе који се могу применити у квантификацији користи од стандарда. Devin McDaniels, из Светске организације за трговину (енг. ‘’World Trade Organization’’), указао је на узроке за трговинске спорове који се доводе у везу са стандардима. Nikita Kuprikov, саветник Ректора Академије за стандардизацију, метрологију и сертификацију, Федералне агенције за техничку регулацију и метрологију Руске Федерације истакао је важност подршке за активну сарадњу истраживача са академских институција, организација за стандардизацију и државних агенција.

06

Скуповима је присуствовало 60 учесника из Руске Федерације, Кине, Сједињених Америчких Држава, Аустралије, Канаде, Јапана, Немачке, Швајцарске, Аустрије, Белгије, Холандије, Велике Британије, Шпаније, Италије, Француске, Бугарске, Словачке, Литваније и Србије.