Početna / Vesti naslovna strana / THE ICES 2019. WORKSHOP

THE ICES 2019. WORKSHOP

Na Fakultetu organizacionih nauka, od 9. do 11. oktobra 2019. godine, održana su tri skupa posvećena obrazovanju o standardizaciji.

U sredu, 9 oktobra, održano je predavanje “Organizacije za standardizaciju studentima FON-a”, na kome su rad svojih organizacija predstavili:

  • Belinda Cleeland, Rukovodilac sektora za istraživanje i razvoj, Međunarodna organizacija za standardzaciju (eng. ‘’Internatonal Organization for Standardization – ISO’’), Ženeva, Švajcarska,
  • Jan-Henrik Tiedemann, Rukovodilac IEC Akademije, Međunarodna elektrotehnička komisija (eng. ‘’International Electrotechnical Commission – IEC’’) Ženeva, Švajcarska,
  • Alessia Magliarditi, Editor ITU Journal, Koordinator ITU Akademije, Biro za standardizaciju, Međunarodna unija za informacione i komunikacione tehnologije (eng. ‘’International Telecommunication Union – ITU’’, , ‘’ITU Telecommunication Standardization Bureau – TSB’’) i
  • Erik Puskar, Predstavnik grupe za standarde Nacionalnog instituta za standarde i tehnologije Sjedinjenih Američkih Država (eng. ‘’National Institute of Standards and Technology – NIST’’ ), Sjedinjene Američke Države.

01

02

U četvrtak, 10. oktobra, održan je godišnji skup Međunarodne kooperacije za obrazovanje o standardizaciji (eng. ‘’International Cooperation for Education about Standardization – ICES’’). Skup je otvorio dr Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj. U uvodnom delu, skupu su se obratili prof. dr Sanja Marinković, Prodekan za međunarodnu saradnju FON-a, prof. dr Jovan Filipović, Šef Katedre za menadžment kvaliteta i standardizaciju FON-a, kao i prof. dr Ivana Mijatović, predsednik Međunarodne kooperacije za obrazovanje o standardizaciji. Lorenza Jachia, Sekretar Radne grupe za regulatornu saradnju i politike standardizacije Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih Nacija, ukazala je na značaj koje obrazovanje o standardizaciji ima na globalnom nivou. Cyrill Dirscherl, Koordinator za politike standardizacije Evropske komisije, govorio je o inicijativama i aktivnostima Evropske komisije u oblasti obrazovanja o standardizaciji i rezultatima Akcije 3 Inicijative za standardizaciju Evropske komisije (2016-2019). Govoreći o značaju obrazovanja o standardizaciji za budućnost, gospodin John Walter, predsednik međunarodne organizacije ISO je istakao da su uloga i značaj standardizacije ključni za globalni ekonomski razvoj.

03

04

05

U petak, 11. oktobra održan je Akademski dan Svetske kooperacije za standarde (eng. ‘’The World Standards Cooperation Academic Day 2019’’). Svetsku kooperaciju za standarde čine tri međunarodne organizacije za standardizaciju: Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO), Međunarodna Elektotehnička komisija (IEC), Međunarodne unija za informacione i komunikacione tehnologije (ITU). Cilj ovogodišnjeg skupa je bio da okupi eminentne istraživače iz oblasti standardizacije i ukaže na različite pristupe i izazove u razumevanju koristi od primene standarda. Inbal Marcovitch (eng. ‘’Standards Council of Canada – SCC’’) je ukazala različite pristupe koji se mogu primeniti u kvantifikaciji koristi od standarda. Devin McDaniels, iz Svetske organizacije za trgovinu (eng. ‘’World Trade Organization’’), ukazao je na uzroke za trgovinske sporove koji se dovode u vezu sa standardima. Nikita Kuprikov, savetnik Rektora Akademije za standardizaciju, metrologiju i sertifikaciju, Federalne agencije za tehničku regulaciju i metrologiju Ruske Federacije istakao je važnost podrške za aktivnu saradnju istraživača sa akademskih institucija, organizacija za standardizaciju i državnih agencija.

06

Skupovima je prisustvovalo 60 učesnika iz Ruske Federacije, Kine, Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade, Japana, Nemačke, Švajcarske, Austrije, Belgije, Holandije, Velike Britanije, Španije, Italije, Francuske, Bugarske, Slovačke, Litvanije i Srbije.