Почетна / Вести насловна страна / Први круг Програма преквалификација за ИТ за особе са инвалидитетом

Први круг Програма преквалификација за ИТ за особе са инвалидитетом

Јуче су Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и Франсин Пикап, стална представница у Србији Програма Уједињених нација за развој (УНДП) посетили Факултет организационих наука и Истраживачко развојни центар и заједно са деканом Факултета проф. др Милијом Сукновић обишли полазнике програма Преквалификације за ИТ за особе са инвалидитетом.

„Запошљавање особа са инвалидитетом је изузетно важно. За разлику од неких ранијих времена, сада се боримо за што боље услове живота и рада особа са инвалидитетом. Када су у питању преквалификације Форум младих са инвалидитетом као и ФОН представљају пример добре праксе и верујем да ће дати добре резултате. Да особе са инвалидитетом одлично могу да се баве пословима у ИТ сектору показали смо управо у нашем Министарству, где су две запослене особе са инвалидитетом које одлично обављају свој посао у ИТ области“, рекао је Ђорђевић и додао да ће ресор којим руководи наставити да посвећује посебну пажњу овој веома важној теми.

pdj_0578

Декан ФОН-а, професор Милија Сукновић рекао је да ФОН на овај начин изражава спремност и друштвену одговорност да подржи све пројекте Владе Србије, укључујући и пројекат преквалификације особа са инвалидитетом у ИТ сектор.

Надам се да су полазници курса задовољни стицањем знања из области ИТ индустрије, чиме мењају своју професионалну оријентацију како би се на најбољи могући начин снашли у компанијама како домаћим, тако и међународним јер сви знамо да је знање пасош за будућност – додао је Сукновић.

 „Од 2017. године Програм УН за развој УНДП у партнерству са Владом Републике Србије ради на обликовању и спровођењу програма обука и преквалификација за ИТ. У овој најновијој фази програма фокусирали смо се на неопходност да сви чланови друштва могу подједнако да користе знања, дигиталне производе и услуге, не остављајући никога заборављеним и искљученим из прогреса. Како би особе са инвалидитетом могле да буду равноправни чланови друштва неопходно је да стекну економску независност кроз запошљавање. Тренутно је у Србији само 13% људи са инвалидитетом запослено, док чак 90% њих не користи рачунар или интернет. Зато и кроз овај програм настојимо да им помогнемо да повећају своју шансу да се запосле и прикључе брзорастућем и перспективном ИТ сектору“, изјавила је Франсин Пикап, стална представница УНДП у Србији.

„Преквалификације за ИТ су наставак успешног програма Владе Србије у оквиру кога је до сада обучено 2000 полазника, са циљем да као будући јуниор програмери лакше пронађу посао у ИТ сектору. Програм је покренут на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво, којим председава председница Владе Републике Србије Ана Брнабић. Овај круг програма намењен је особама са инвалидитетом са територије Града Београда који су мотивисани да развију знање и вештине за запошљавање у ИТ сектору, без обзира на узраст, врсту образовања или претходно радно искуство“, изјавио је Јовановић.

pdj_0613

Он је додао да се програм Преквалификације за ИТ показао више него успешним јер је проценат оних који су нашли запослење из првог круга програма преко 30%,  да право на знање и усавршавање мора свима бити подједнако доступно, као и да је ово први пут да Програм преквалификације за ИТ укључује особе са инвалидитетом, а спроводи се уз помоћ Канцеларије за информационе технологије и електронску управу у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Удружењем Форум младих са инвалидитетом.

Међу полазницима првог круга Програма преквалификација за ИТ за особе са инвалидитетом је и Јелена Kостић, која је по занимању дефектолог, а тренутно завршава мастер студије на Факултету за специјалну едукацију и рехабилитацију.

Жеља ми је првенствено да знање које сам стекла на факултету и искуство које имам у раду са особама са инвалидитетом спојим са програмирањем како бих једног дана била у могућности да направим софтвер и програме за помоћ особама са инвалидитетом у Србији – додала је она.

Програм  Преквалификације за ИТ има за циљ развој знања, вештина и компетенција особа са инвалидитетом за запошљавање у ИТ сектору, реализацијом програма обуке за основе веб програмирања и стицање практичног искуства кроз програм праксе.