Početna / Vesti naslovna strana / Prvi krug Programa prekvalifikacija za IT za osobe sa invaliditetom

Prvi krug Programa prekvalifikacija za IT za osobe sa invaliditetom

Juče su Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, doc. dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu i Fransin Pikap, stalna predstavnica u Srbiji Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) posetili Fakultet organizacionih nauka i Istraživačko razvojni centar i zajedno sa dekanom Fakulteta prof. dr Milijom Suknović obišli polaznike programa Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom.

„Zapošljavanje osoba sa invaliditetom je izuzetno važno. Za razliku od nekih ranijih vremena, sada se borimo za što bolje uslove života i rada osoba sa invaliditetom. Kada su u pitanju prekvalifikacije Forum mladih sa invaliditetom kao i FON predstavljaju primer dobre prakse i verujem da će dati dobre rezultate. Da osobe sa invaliditetom odlično mogu da se bave poslovima u IT sektoru pokazali smo upravo u našem Ministarstvu, gde su dve zaposlene osobe sa invaliditetom koje odlično obavljaju svoj posao u IT oblasti“, rekao je Đorđević i dodao da će resor kojim rukovodi nastaviti da posvećuje posebnu pažnju ovoj veoma važnoj temi.

pdj_0578

Dekan FON-a, profesor Milija Suknović rekao je da FON na ovaj način izražava spremnost i društvenu odgovornost da podrži sve projekte Vlade Srbije, uključujući i projekat prekvalifikacije osoba sa invaliditetom u IT sektor.

Nadam se da su polaznici kursa zadovoljni sticanjem znanja iz oblasti IT industrije, čime menjaju svoju profesionalnu orijentaciju kako bi se na najbolji mogući način snašli u kompanijama kako domaćim, tako i međunarodnim jer svi znamo da je znanje pasoš za budućnost – dodao je Suknović.

 „Od 2017. godine Program UN za razvoj UNDP u partnerstvu sa Vladom Republike Srbije radi na oblikovanju i sprovođenju programa obuka i prekvalifikacija za IT. U ovoj najnovijoj fazi programa fokusirali smo se na neophodnost da svi članovi društva mogu podjednako da koriste znanja, digitalne proizvode i usluge, ne ostavljajući nikoga zaboravljenim i isključenim iz progresa. Kako bi osobe sa invaliditetom mogle da budu ravnopravni članovi društva neophodno je da steknu ekonomsku nezavisnost kroz zapošljavanje. Trenutno je u Srbiji samo 13% ljudi sa invaliditetom zaposleno, dok čak 90% njih ne koristi računar ili internet. Zato i kroz ovaj program nastojimo da im pomognemo da povećaju svoju šansu da se zaposle i priključe brzorastućem i perspektivnom IT sektoru“, izjavila je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP u Srbiji.

„Prekvalifikacije za IT su nastavak uspešnog programa Vlade Srbije u okviru koga je do sada obučeno 2000 polaznika, sa ciljem da kao budući junior programeri lakše pronađu posao u IT sektoru. Program je pokrenut na predlog Ministarskog saveta za informacione tehnologije i inovaciono preduzetništvo, kojim predsedava predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić. Ovaj krug programa namenjen je osobama sa invaliditetom sa teritorije Grada Beograda koji su motivisani da razviju znanje i veštine za zapošljavanje u IT sektoru, bez obzira na uzrast, vrstu obrazovanja ili prethodno radno iskustvo“, izjavio je Jovanović.

pdj_0613

On je dodao da se program Prekvalifikacije za IT pokazao više nego uspešnim jer je procenat onih koji su našli zaposlenje iz prvog kruga programa preko 30%,  da pravo na znanje i usavršavanje mora svima biti podjednako dostupno, kao i da je ovo prvi put da Program prekvalifikacije za IT uključuje osobe sa invaliditetom, a sprovodi se uz pomoć Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu u saradnji sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Udruženjem Forum mladih sa invaliditetom.

Među polaznicima prvog kruga Programa prekvalifikacija za IT za osobe sa invaliditetom je i Jelena Kostić, koja je po zanimanju defektolog, a trenutno završava master studije na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Želja mi je prvenstveno da znanje koje sam stekla na fakultetu i iskustvo koje imam u radu sa osobama sa invaliditetom spojim sa programiranjem kako bih jednog dana bila u mogućnosti da napravim softver i programe za pomoć osobama sa invaliditetom u Srbiji – dodala je ona.

Program  Prekvalifikacije za IT ima za cilj razvoj znanja, veština i kompetencija osoba sa invaliditetom za zapošljavanje u IT sektoru, realizacijom programa obuke za osnove veb programiranja i sticanje praktičnog iskustva kroz program prakse.